4/02/2012

Vendégposzt: Fényvédelem 101

Ma Apolka vendégposztját olvashatjátok egy egyre égetőbb kérdésről.

Remélem, hogy senkit sem kell győzködni a fényvédelem fontosságáról (ha mégis, akkor itt lehet olvasgatni), és arról, hogy minden nap érdemes fényvédőt használni, szóval a miért olyan fontos a fényvédelem részt át is ugrom és rögtön a milyen fényvédőt is használjunk kérdést fogom körüljárni.


A helyzet az, hogy sajnos egyik lehetőség sem optimális, de mindenképpen mindegyik sokkal jobb, mint a semmi! Szóval a lehetőségek: 

1. Kémiai fényvédelem 
A legelterjedtebbek manapság a kémiai fényvédők, amik úgy működnek, hogy a napsugarakat elnyelik és ezáltal semlegesítik. Kémiai fényvédőből sokféle van, különböző hullámhosszú sugarak elnyelésére képesek, különböző erősségű védelmet adnak és különböző a stabilitásuk, jópár közülük UV fény hatására lebomlik. Ezért van mindig ráírva a fényvédőkre, hogy kenjük újra pár óránként, és ha egész nap kint vagyunk, akkor ezt érdemes is betartani. Nincs olyan kémiai fényvédő, ami egymagában elég védelmet ad, így kémiai szűrőkből mindig többfélét is találunk a fényvédőkben. A kémiai védelem hátránya egyrészt az, hogy a kémiai szűrők kicsit kellemetlen zsíros érzetű anyagok, így különösen arcon gyakori probléma, hogy a fényvédőkrém csillog, és zsíros érzetet ad a bőrön. A kozmetikai ipar persze igyekszik a problémát orvosolni, és már sokféle híg állagú, egész kellemes fényvédő is kapható. A másik hátránya a kémiai szűrőknek, hogy felmerült a gyanú, hogy elősegítik a bőrben a káros szabad gyökök képződését (a nap hatására rengeteg káros szabadgyök képződik, szóval ettől még mindig jobb fényvédőt használni, mint nem!), valamint hogy beszívódnak a bőrbe, akár a véráramba is. Emiatt kisgyerekeknek és terhes nőknek inkább a fizikai fényvédők ajánlottak. A kémiai védelem előnye, hogy nagyon megbízható védelmet ad, és bár írtam, hogy a zsíros érzet gond lehet, de igazság szerint még mindig jóval kellemesebbek a kémiai fényvédők, mint a fizikaiak és jóval nagyobb is a választék belőlük. A legjobb kémiai fényvédőket szerintem a patikában találjuk, azon belül is a Bioderma és az Avene fényvédők a személyes kedvenceim. Nyaralásokra mindig az Avene 50+-s spréjével megyek, ami extrém körülmények között is mindig kiállta a próbát, még soha nem égtem le vele, és egészen kellemes nem zsíros érzete van, ráadásul ha az ember mozog, túrázik és izzad, akkor sem izzadja le, ellenben a fizikai fényvédőkkel. 

2. Fizikai fényvédelem 
A fizikai szűrők nem elnyelik a napsugarakat, hanem visszaverik azokat. Míg kémiai szűrőből jó sokféle van, fizikaiból csupán kettő, a titanium dioxid és a zink oxid. Mindegyik stabil és széles spektrumú védelmet ad, az UVB és UVA sugarak ellen egyaránt védenek. A zink oxidot egy fokkal jobb szűrőnek tartják, mert a leghosszabb hullámhosszú UVA I sugarak ellen is tökéletesen véd, míg a titanium dioxid csak félig-meddig. A hátránya a fizikai szűrőknek, hogy eléggé kellemetlen fehér, nehezen kenhető masszát adnak, különösen a zink oxid. Állítólag segít, ha a felkenés előtt a tenyérben egy kicsit felmelegítjük, de tapasztalatból mondom, hogy sajnos nem az igazi. A bőrön sokszor zavaró fehér réteget hagynak. Az előnyük viszont, hogy nem szívódnak be a bőrbe, és még semmilyen lehetséges káros egészségügyi hatásról nem olvastam velük kapcsolatban (legalábbis akkor, ha nem nanorészecskék formájában vannak a fényvédőben), babákra is ajánlott. Emiatt én személy szerint úgy döntöttem, hogy bár a nyaralásra vagy ha hétvégén egész nap kint vagyok kémiai fényvédőt használok, a mindennapokban hajtom a tökéletes fizikai fényvédőt. Sajnos a választék jóval kisebb belőlük, mint a kémiaiból, és még a minden szempontból tökéleteset nem találtam meg, de a Cliniquenek (enyhén színezett) és a Paula’s Choicenak is van egy elég jó fizikai fényvédője, illetve az Avenének és a Biodermának is van egy-egy jó kis kompaktja, aminek a legfőbb baja, hogy csak két színben kaphatóak, de ha valakinek stimmel a szín érdemes megnézni.

3. A nap kerülése, fizikai védekezés a ruházattal 
Klassz dolog fényvédő krémet használni, és mindenképpen bármelyik lehetőség sokkal jobb, mint a semmi, viszont sajnos mindegyiknek megvannak a hátrányai. Emiatt főleg ha nyaralunk és egész nap kint vagyunk, akkor érdemes a tényleges fizikai védelmet is bevetni. A napszemüveg alapfelszerelés mindig ha kiteszem a lábam az utcára és akár csak egy picit is süt a nap, a kalap pedig nyaralásokon mindig a fejemen van. Néha még a laza hosszú ujjú pólót és nacit is bevetem, ha mondjuk nyáron, hőségben, tűző napon kirándulunk, mert biztos, ami biztos. :) 

Ti megtaláltátok már a tökéletes fényvédőt?

1 megjegyzés:

  1. sminkkel12/4/12 13:15

    Köszönöm szépen ezt a cikket. Ezer éve kerestem olyat, ahol jól összefoglalva megtalálhatóak ezek az információk, és még nekem is érthető. Szóval köszönöm.:)

    VálaszTörlés
Megjegyzés hozzáadása
Továbbiak betöltése...

Copyright © Makeup Universe 2014 Makeup Universe