2/12/2013

Valentin-napi csináld magad - masszázstömb, illatos gyertya és testpermet

Tegnap a Házikence Tanoda minitanfolyamán jártam, ahol három Bálint-napi kelléket tanultunk meg elkészíteni kiscsoportosan. A bevezető kiselőadást Dr. Torma Viktória tartotta, beszélt házi készítésű kozmetikumok kémiájáról, arról, hogy miért jók a natúrkozmetikumok, miben más a bolti és az otthon készült kence, miből hogyan állíthatunk elő olyasmit, ami jó a bőrünknek és a egészségünknek, mellesleg mindezt a bolti ár töredékéért. Több izgalom pedig a tovább után!


Kis kitérőként mesélek a csapatról. Ismerkedéssel indult az egész, szokásomhoz híven sok ismeretlen ember közt zavarban voltam, nem is lehetett volna másképp. Viszont szeretek másokat hallgatni, mit csinálnak, mivel foglalkoznak, mi a hobbijuk. Jó látni, hogy vannak emberek, akik visszatérők és szeretik otthon kutyulni még a fogrémüket és a samponjukat is. Nekem bloggerként persze más bloggerek is egész izgik. Kiderült, hogy a sorokban megbújva ott a Háziorvos blog szerzője, akiről én mindig azt hittem, hogy egy hatvanas doktorbácsi; az Arcjóga Program megalkotója - amit muszáj volt nekem is kipróbálnom, remélem a szomszéd házból átsandítva azt hitték megbolondultam - és a Scrapbook anyukája. 

Szerintem jó dolog a Felelős vagy magadért! hozzáállás, mindenkinek lehetősége van megtalálni a számára ideális összetevőket, kozmetikumokat  A Házikence Tanodában csak ajánlásokat kapnak a tanulók, vegyész által kikísérletezett és bevált recepteket,  de ha valakinek jobban tetszik máshogy, jobb a bőrére egy másik alapanyaggal, akkor nyugodtan kicserélheti. A természetes-házi kozmetikában több irányzat van; ott a naturalista, ami csak a természetben, természetes formában előforduló összetevőket hazsnálja és van a természetes vegyületek irányzata, ami megengedőbb, hiszen itt már a természetes anyagokból kivont vegyületeket is megengedi magának. Illetve ott a mindegy, csak én csináljam, amibe tényleg bármit hozzátehetünk, ami nekünk tetszik.

A tanfolyamokon sokféle krém elkészítését sajátíthatjuk el: tisztálkodószereket, krémeket, fogkrémet, ajakápolókat, dezodorokat és még sok mást. Ezek olajokból, vízből, sókból, tejből, szárított és friss növényekből-gyümölcsökből, agyagból és még megannyi másból készülhetnek. Vannak egyszerűbbek, amiket csak össze kell keverni vagy melegíteni, de bonyolultabbak is - a szappanokra például három hetet kell várni, mire "beérnek".

Rend és csend, mielőtt még elkezdődött volna a móka


Fiatal korom óta a hobbiboltoknak nincs olyan részlege, amit valaha ki ne próbáltam volna, azt hiszem. Mindig szerettem volna gyertyát önteni például, de sosem sikerült jól - már a plafon is viaszos volt, de a formából sosem tudtam kiszedni őket. Viszont most sikerült gyertyát csinálnom, amiben még a kanóc is megmaradt és még illatos is.

Ehhez nem kell más, mint viasz - mi szójaviaszt használtunk - és színezék. Egy hőálló edénybe beleraktunk viszonylag sok viaszt, mert ha elolvad sokkal kevesebb lesz, és egy darabka színezéket. Vízfürdőn kevergetés mellett megvárjuk, amíg elolvadnak, a kanóc alját a forró viaszba mártjuk, lenyomjuk a forma aljára, majd ráöntjük az előbb felmelegített viaszt, celluxszal rögzítjük a kanócot, hogy ne ferdüljön el, ezután bőven  illatanyagot csepegtetünk bele. Türelmesen várjuk a dermedést, ha megvolt, utána vágjuk rövidebbre a kanócokat. Az enyém melegen leginkább egy jó Bloody Maryre hasonlított, de lehűlve halvány rózsaszínes lett.

Ilyen frissen a gyertya - a képet Szemesi Anita készítette


Az illatpermet is viszonylag egyszerű. Egy 100 ml-es szórófejes flakont kétötödig [40 ml] alkohollal töltünk meg és 60 ml [desztillált] vízzel. Ezután illatanyagot csepegtetünk bele és alaposan összerázzuk. Én a "firenzei éjszakák" illatot csináltam, úgy érzem, nekem is nehéz, kifújva eloszlik, de a többiek könnyedebb illata jobban tetszett. A frissítő illathoz a következő illóolajokra lesz szükség: 20 csepp bergamott, 10 csepp eukaliptusz és 6 csepp levendula; a testesebbhez 40 csepp geránium, 20 csepp rózsaolaj, 20 csepp ylang-ylang, 8 csepp bergamott és 8 csepp pacsuli kell.

A testvaj vagy inkább masszázstömb volt talán a legizgalmasabb, viszont ő készül el a leglassabban. Egy mérlegen kimérünk 26 gramm kókuszolajat, 10 gramm karnaubaviaszt és 56 gramm olívaolajat. Miután őket is összeolvasztottuk vízfürdő felett, formába öntjük és a nekünk tetsző illóolajjal illatosítjuk. Érdemes hideg helyre tenni, hogy gyorsabban kivehető legyen a formából, mert különben elég sokat kell rá várni. Viki azt a tippet adta, így akár masszázsgyertyát is csinálhatunk, ha kanócot teszünk bele és akkor az olvadt, illatos, olajos viasszal masszírozhatunk is. Próbáljátok ki! Én pedig köszönöm az élményt a Házikence Tanoda oktatóinak. :)

A kertben talán hamarabb kellően kihűlnek - a képet Szemesi Anita készítette

9 megjegyzés:

  1. Ez nagyon érdekes, szívesen ellátogatnék egy ilyenre. A testvérem szokott otthon mindenfélét kavarni, egyenlőre még csak figyelem hogyan és miket készít. Na és lelkesen tesztelem. :D

    VálaszTörlés
  2. A testpermet de jó ötlet :)

    VálaszTörlés
  3. evil-she-devil12/2/13 14:38

    annyira jónak tűnnek ezek a tanfolyamok, magamtól itthon nem próbálkoznék, de ha már egy tanfolyamon megtanultam biztos kotyvasztanék mint egy valami bolond tudós :P el kéne nézni egy ilyen tanfolyamra..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A szappanosra szívesen elmennék, mert szeretnék itthon szappant csinálni és a sajátomban mégis jobban bíznék, mint a Meskásokban.

      Törlés
    Válasz
  • Annyira érdekesek az ilyesmik, és szerintem nagyon hangulatos így kiscsoportosan is. :) Én egy főzőtanfolyamra mennék el szívesen, bár tudok főzni, de mindig lehet újat tanulni, és az egésznek olyan iskolás technika óra hangulata lenne, csak már felnőtt résztvevőkkel. :)

    VálaszTörlés
  • spacegirl12/2/13 19:41

    ezek olyan jók :) ha nem akarnék még ezerötszáz dolgot is csinálni, biztos beiratkoznék :) de talán eljutok oda is egyszer.

    VálaszTörlés
  • Szuper lehetett :) Cukik a gyertyák!

    VálaszTörlés
  • már a krémmániás beszámoló után is éreztem, ezt ki kell próbálni, most pedig jól eszembe juttattad! :)
    jelenleg a testpermetért lettem oda leginkább, de szerintem nem létezik olyan dolog, amit ne próbálnék ki egy hozzáértő támogatása mellett. :)

    VálaszTörlés
  • BeLLaLa13/2/13 08:26

    Ó, ide nekem is el kell jutnom egyszer (vagy kétszer, háromszor...), itthon eddig csak maszkokat, testradírt kutyultam, meg egyszer nekiálltam fürdőbombát készíteni :)

    VálaszTörlés
  • Megjegyzés hozzáadása
    Továbbiak betöltése...

Copyright © Makeup Universe 2014 Makeup Universe