5/26/2013

Works - A bőr, amelyben élek [vizsgafotózás]

Itt az előző bejegyzésben beígért történetet is. Mivel ez egy blog és az utóbbi időben a szabadidőmet a beadandók mellett a fotózások foglalták le, ezért a blog is kicsit formálódik, remélem ezt érdekesnek találjátok. Az oldal médiák közt elfoglalt helye és erősen vélemény központúsága miatt nem rettenek meg attól, hogy leírjak tapasztalatokat, addig amíg azt a történteknek megfelelően adom át és ezt a csapat többi tagja is alá tudja támasztani. Voltak rossz tapasztalataim, kisebb figyelmetlenségek néha a fotósok oldaláról, amik nekem rosszul estek vagy éppen sosem megérkező képek. Ez a fotózás viszont egy olyan embert és hozzáállást sodort az utamba, akit sem szakmailag, sem emberi szemmel nem tudok megfelelően értelmezni. 


Mivel a május már igen csak a stylist- és divattervező képzések vége és jönnek a leadandó feladatok, a vizsgák, ezért ez egy jó alkalom arra, hogy esetleg 1-2 fiatal tehetséggel megismerkedjünk. Mivel egy extrémebb fotózásra kerestek sminkest, jelentkeztem [végre nem kell natúr sminket csinálni!]. Valahogy kis is választottak, majd megtudtam hol és mikor találkozunk. Az ötletet a A bőr, amelyben élek filmből kellett meríteni, látványra pedig ezt az editoriált választotta a stylist - legalábbis valami ehhez hasonlót szerett volna, de nem lemásolni. Előző este még gondoltam gyorsan megkérdezem ki fog fotózni és megnézem a képeit, meg is kaptam a nevet, de nem találtam semmit. Pár e-mallel később arra az elhatározásra jutottam, hogy bejelölöm az illetőt facebookon, hátha ad egy titkos linket. Kaptam is egyet, 3-4 fotóval ugyanabból a  sorozatból. Na, jól van, de nincs több? Végül még 2-3 retusálatlan képet nagy kegyesség folytán megnézhettem - de ez is ugyanaz volt. Közben persze megkérdezték én profi sminkes vagyok-e. Nos, én ilyesmit nem mondok magamra, belinkeltem a referenciáim, döntse el, ezek vannak. Mivel érezte az illető, hogy nekem furcsa, hogy ő jön fotózni, de nincs mit igazán mutogatni, így megkaptam, hogy ha ennyire bizonytalan vagyok, akkor inkább el se jöjjek - ekkor már biztos volt: én csinálom a sminkeket és nagyon akarom ezt -, de nem értettem milyen alapon mond nekem ilyet valaki, amikor nem is ő vizsgamunkájáról van szó.

Eljött a nagy nap, 10 perccel korábban[!] ott voltam a helyszínen, de nagyon üresnek tűnt. Nem mentem be, vártam. Egy hatalmas sporttáskával megérkezett egy fickó és a társaságában egy hölgy. Rögtön kitaláltam, hogy a fotós az. Megnéztük a helyet, ott volt már a modell is. Azután következett, hogy a helyen csak 3 óránk lenne fotózni, ugyanis kiadták estére egy együttesnek koncerthez. Itt kezdődött valami, ami nekem nem tetszett. A fotós kiejelntetet, hogy be sem áll a fényekkel ide, mert itt mindenki át fog rajta gyalogolni és egy rendes fotózás 5-6 óra, mert több szett lesz. És ő itt nem tud majd fotózni és ő úgy hitte csak mi leszünk itt végig. Jó, így alakult, csináljuk hozzáállással próbáltam megtudni, hogy most menjek-e vagy maradjak - befutott a stylist, neki is elmondta az aggályait, hogy talán inkább el se kezdjük így. Végülis felpakoltunk arra a helyre, ahol a vendégek ültek volna amúgy, mert lentre jönnek, a lámpák miatt el kellett rakni két asztalt, ezért a békésen beszélgetni  és sörözni vágyók nem tudtak hova ülni. A tulaj meg nyelt nagyokat, hogy minek ment bele. 

Ezután végre elkezdhettem kisminkelni a modelleket. A hajak közben nem készültek, mert káosz volt abból kit sminkeljek először, így azt kezdtem el sminkelni, akinek a hajával kellett volna kezdeni, de akkor még cserélhettünk volna, hiszen csak a bőrelőkészítésnek fogtam neki. Közben mellettem beszélgettek, a fotós és a fodrász jövőbeli projektekről, de olyan igazi egymást istenítő hangnemben [én az iylesmihez akármiről legyen szó, nehezen tudok asszisztálni]. "Ha te csinálod akkor a smink is verhetetlen lesz! Hiszen te profi vagy." - A fodrászunk tíz éve maszkmester is és tud kopaszparókát ragasztani. Jól ismerik egymást, ezért természetesen egymásban bíznak.

Közben a stylist lányt is letesztelték kikkel dolgozott már együtt, majd közösen áteveztek a kimeríthetetlen "ki a túlhájpolt magyar divatfotós pro- és kontra" témára. Mindegy, én tettem a dolgom. Közben 3 méterről egy odavetett mondatként a fotóstól azt a tanácsot kaptam, hogy ombre szájat fessek a nővérkének és vastag, sötét, hegyes szemöldököt, ami egészen az orráig bemegy, mert az eredetin is olyan a smink. Mivel a stylisttal nem ezt beszéltem meg, megmondtam és azt is, szerintem a modell arcához ez nem illene. Erre azt a választ kaptam, hogy akkor majd photoshopban ő megcsinálja olyanra.

A nővérkénket világosabbra alapoztam, de nem fehére, erősen kontúroztam, nem tudom pirosítót tettem-e rá egyáltalán. A szemére az Urban Decay Naked paletta színeit és pár Kryolanos mattot használtam. A száján az aszimmetriát a MAC Nightmoth ceruzával korrigáltam, minimálisan teltebbre rajzoltam, majd ezt töltöttem ki a Bing mattene rúzzsal és a Deeply Adoreddel, középre az Illamasqua Encounter került a narancssárgás és teltebb hatás miatt [kék a szeme]. Majd átöltözés után tettem rá egy igazán sötét szájfényt is. Amíg a stylisttal elmentek átöltözni, addig a fotósunk fordított rám is egy kis figyelmet, gyorsan a szervező távollétében kifejtette, hogy ez az egész nem profi, mert a szervező sem tudja mit akar, milyen fényt használjon és miért nem csak mi vagyunk ezen a helyen. Abban egyetértettem vele, hogy azt hittem zárva lesz a hely, de engem ez sem zavar különösebben. Közben mintha azt hallottam már este hat van, mintha ezzel is engem próbálnának sürgetni, 17:10 volt.

Kifestettem a másik lányt, aki nem igazán ismert magára őrültként. Közben feltűnően kereste a fotósunk a mosdót és megkérte a szervezőt mutassa meg merre van. Később kiderült, erre azért volt szükség, hogy viszonylag tőlem távol, halláshatáson kívül kifejezhesse: ha tudja kell egy profi és jó sminkes, akkor az itt  most fodrászként tevékenykedő hölgy megcsinálta volna azt is. Közben nyugtáztam az asztalon túlra sandítva, hogy én már majdnem kész vagyok a másik sminkkel, de haj sem tart még eltart egy ideig. Csak nekem távolabbról kócosabbnak, szárazabb hatásúnak és félkészebbnek tűnt, közelről tényleg szép volt, de lehet csak egy fésülés hiányzott amikor láttam.

Az esemény kezdetétől fogva körbejárt pár papír, amit nekem is alá kellett írnom. El ne felejtsem, erre a fotós többször, nyomatékosan felhívta a figyelmem. Nem volt hozzá kedvem, de biggyesztetem a lap aljára egy kézjegyet. A szerződés szövege a következőkben olvasható [pontosan gépeltem be, ellenőriztem, a neveket direkt hagytam ki]. Ez a későbbiek jelentőséget kap.

Alulírott ____ (a továbbiakban „Stylist”), ____ (a továbbiakban „Fodrász”), ____ (a továbbiakban „Sminkes”), kijelentem, hogy a [dátum] napon XY (a továbbiakban „Fotós”) által készített, fényképeknek és azok származékainak (a továbbiakban „Fényképek”) a használatát minden törvényes célra a következőkben részletezett feltételek szerint.

Stylist, Sminkes, Fodrász, elfogadja, hogy felhasználhatja a Fényképeket előmenetele céljából, beleértve, de nem korlátozva a portfolió, bemutatkozó kártya, kiállítás, verseny és internetes portfolió területeket, de kereskedelmi jogokat nem gyakorolhat rajtuk a Fotós előzetes írásos engedélye nélkül.

Stylist, Sminkes, Fodrász, kötelezi magát, hogy a Fotós által készített Fényképek bármely nyilvános, vagy zártkörű megjelenítésekor, valamint minden médiumban (internet, televízió, nyomtat kiadványok) való szerepeltetésekor, jól láthatóan feltűnteti a Fotós nevét, mint a Fényképek készítőjét, valamint minden produktum létrehozásában részt vevő személy nevét és a Fényképek létrehozásában betöltött titulusát. 

Stylist, Sminkes, Fodrász, elfogadja, hogy a Fényképek saját kezű vagy harmadik fél általi módosításához a Fotós írásos beleegyezése szükséges. Ezen írásos engedély megléte nélkül történő módosítás, szerzői jogi pert vonhat maga után. Fotós kijelenti, hogy a Fényképek nyomtatott, illetve internetes portfóliója, valamint bármely internetes megjelenítésekor, feltünteti Stylist, Sminkes, Fodrász nevét, illetve a Fényképek létrejöttében betöltött titulusát.

Stylist, Sminkes, Fodrász, Fotós kijelentik, hogy a fotózás során az együttműködés teljesen ingyenesen történt.

Stylist, mint a fotózás szervezője szavatolja, hogy amennyiben Fodrász, Sminkes igényt tartanak nyomtatott formátumú anyagra a fényképekből, portfóliójuk bővítésére, akkor ő ennek elkészítését és átadását vállalja. 

Nem kereskedelmi céllal, a képek felhasználásának időbeli és területi hatályt, egyik szerződő fél sem szab.

A szerződést elolvastam, tudomásul vettem és a leírtakat elfogadom, ezt aláírásommal hitelesítem.

Dátum:

Aláírások :

Hurrá, a lányok átöltöztek, a hajuk elkészült. Kezdődhet a fotózás. Szokásomhoz híven addig egy zsebkendővel és benzinnel elkezdtem áttörölni a használt ecseteimet és rendet rakni magam után. Pár perc után, habár a szándékot becsülöm, a fotós odajött  egy "Hogy a te kis lelked is megnyugodjon, ilyenek lesznek..." mondattal megmutatni az elkészült beautyt. Ki volt égetve, az LCD kijelzőn láthatóan nem volt már ott sem bőrtextúra. Ezt hat barkácslámpával világítva [az újra átpakolhatatlan fények ugyebár] igen közelről, nem is csodálom. Ezt szóvá tettem, majd volt valamiféle "a kijelző minősége a hibás" magyarázat. "De ezek konkrétan szarrá vannak égve." mondat után nem láttam többet milyenek lesznek a képek, nem is bánom. Soha nem szólok bele a fotózás menetébe, a képekbe, viszont kiégett fotókat nem lehet jól retusálni [kissé alul exponált képekből a legjobb retusálni mellesleg] és mivel egy fotózáson a fotós tartja a kezében az egész csapat több órás munkáját fontos tudnia mit csinál. 

Magán a fényképezőgépen is meglepődtem, ugyanis egy Fuji bridge-kompakt volt. Igazából szerintem hasonló gépekkel is lehet jó fotókat készíteni, sőt profi fotósoknál már láttam cserélhető objektíves Sonyt vagy akár kihívásként érdekes egy sorozatot ezzel fotózni, esetleg városi pillanatképeket készíteni, amikor egy egymilliós Canon nem éppen a zsebből előhúzható. Viszont azt hiszem, egy hasonló kaliberű gép csak jó körülmények közt működik megfelelően és képminősége nem összevethető a RAW-val.

Fotózgattak már pár perce, amikor 20 perces kényszerpihenőt tartottunk. Lemerült a fényképezőgép akkumulátora, így vártunk. Ekkora már a csapat erősen két klikkre osztódott. Végül sikerült még pár képet készíteni. Engem megkért a fotós, hogy a nővérke mélyítővonalát erősítsem meg, mert nem látszik eléggé - megtettem. Ezután azt kérte, hogy a másik lány combján erősítsek rá a izmokra, hogy soványabbnak tűnjön. Ő két oldalra akart egy-egy sötétebb csíkot, de én az izmok lefutásának megfelelően csináltam, de úgy éreztem ez számára nem megfelelő. Fotózgattak tovább, addig csináltam pár képet a telefonomról emlékbe. Itt a stylist megjegyezte milyen jó képeket csinál, erre én azt, hogy sokszor gondolkozom azon, hogy elhozzam ilyenkor a Nikonomat, hogy nekem biztos legyenek jó képeim. Miután ezt kimondtam arra gondoltam, hogy esetleg a fotós ezt sértésnek veszi, pedig csak olyan gondolat volt, ami egy ilyen szerződés után nem csoda. Alapvetően emlékként néha örülnék 1-2 saját fotónak is. 

Itt már nagyon pakoltak az esti koncerthez, kíváncsiskodó és leülni nem tudó tömeg gyűlt össze, akik a koncertje jöttek volna. A modellek teljesen profin viselték, hogy harisnyában és majdnem fehérneműben ennyien nézik őket. A lányoknak elismerésem ezért.

Még lett volna negyven percünk fotózni a tulaj szerint, aki már szerintem már rég megbánta, a jóindulatát. Viszont hirtelen a fotós és fodrász összepakoltak és elmentek, mert egyszer azt az információval álltak elő, hogy már csak 15 percünk van fél nyolcig, de tulaj szerint nyolcig maradhattunk volna. Távozás előtt még megkérdezte mikorra kellenek a képek, mert ha nem sürgős, akkor most hétvégén inkább pihengetne.

A nyers képeket látva letettem arról, hogy ezekből valaha használható anyag lesz, ebben két grafikus ismerősöm is megerősített. De a szerződés köti a kezem. Végül tegnap ezeket a fotókat kaptam a stylsittól, ennyit csinált meg, egyet nem, hiszen a modell lábfeje hiányzott a képről - ez az átmászkáló együttes embereinek a hibája, hiszen ők megzavarták fotózás közben - legalábbis ő ezt a magyarázatot kapta.

A szerződés köt, itt a stáblitsa:
Fotók, retus: Benczi Krisztián // Haj: Lázár Éva // Stylist: Tóth Saffy // Modellek: Vörös Dorottya, Bráz Noémi


Engem rettentően bántott az estében az az érzés, hogy a munkámmal elégedetlen és már látatlanban is azt akarja valaki bebizonyítani nem vagyok elég rátermett a pozícióra. Ezenkívül az előérzet, hogy a smink esetleg rontó retust kap, pusztán azért, mert nem az sminkel, aki a fotós szerint kellően profi. 

A beszélgetésnek, ami feltette az i-re a pontot, igazi előzménye nem volt. Az egyik nap hozzászóltam egy facebookos kiírásához, mert érdekelt ő mit tart minőségi zenének, de már ezt is támadásnak vette akkor. 

Mivel a stylisttól kaptam meg ezt a hat képet és úgy érzem, hogy egy gyönyörű arcú lányt lefelé görbülő szájúnak fényképezni nem szerencsés, ezért kértem egy olyan képet, ahol a modell arca kellemes és a smink is megfelelően látszik. Az, hogy a nem megfelelő szög miatt ez a modellnek és nekem is kellemetlen az nem számít. Sok képen annyira előnytelenül vannak beállítva a lányok és semmi igazán művészi nincs benne, pedig a fotós dolga a modelleket a megfelelő szögbe navigálni. A többiek munkája szerintem nem lehet panasz, tényleg. Mondanám, hogy egyszer úgy eltanulnám az "itt én vagyok a művész show"-t is, de igazából nem. Utómunka kapcsán szerintem a téma és a helyszín miatt tényleg nagyon sokat ki lehetett volna hozni a képekből, de itt nem én voltam A művész.

A tegnapi beszélgetés teljes hosszában az alább olvasható, szerencsére nem vagyok sértődékeny.

M: Hello!
Láttam a lányokról készült nyers képeket és [mivel jobb a békesség] a félhivatalos "szerződésed" miatt, megtennéd, hogy a Dóriról készült DSCF0325-os képet kiretusálod? Ez bizonyos szempontból talán a legelőnyösebb kép róla. Láttam az elvileg kész képeket is. Ez valamiféle HDR action/plug-in, hogy hatásra ennyire egyenképek lettek?

BK: Na akkor válaszolok sorban mert már nagyon besokalltam a stílusodból. Először is a félhivatalos szerződésről annyit, hogy egy ügyvéd barátom készítette és további kommentet nem fűznék hozzá. A másik fele tudod nekem nincs szükségem plug in ekre ahhoz, hogy egy fotósorozatot azonos stílusúra tudjak csinálni, ha ez nem így lenne inkább le is tenném a lantot, mert vagy jól dolgozom vagy sehogy, ezt a filozófiát neked is tudnám ajánlani szívem. Harmadszor ha már kérni akarsz valamit akkor esetleg azt normális stílusban tedd meg, ha nem rendelkezel ilyennel akkor nagyon gyorsan keress egy másik szakmát, mert ebben a szakmában ez nem menő. Profinak születni kell, tanulni nem lehet, mint ahogy az intelligenciát sem. Hát újjá születni nem tudsz, de még azért megpróbálhatsz javítani mindkettőn.

Ja és megjegyezném a megrendelőnek, azaz Saffynak kell hogy elégedett legyen nem másnak.
és Ő elégedett, tehát a dolgomat elvégeztem 

M: Mert talán én nem dolgozom jól?

BK: no komment

M: Miért nem dolgozom jól szerinted?
Tényleg a képekkel kapcsolatban csak feltettem egy kérdést, nem volt benne semmi sértő szándék. Még soha nem volt gondom profi fotósokkal, jól működtünk együtt és a modoromra sem tettek soha megjegyzést. Az intelligenciámra meg végképp.

Megtehetném, hogy kiretusálom a képeket, de mivel aláírattál velünk egy papírt, miszerint beleegyezek, hogy nem módosítom a képeket, ezért úgy gondoltam, hogy az a legtisztább, ha írok neked és megkérlek erre. Viszont nincs seggnyaló stílusom és ezt sajnos nem tudom még írásban sem mímelni. Lehet, hogy nincs mögöttem tizenéves sminkes tapasztalat, elismerem, viszont nem sminkelek rosszul, mások a nézeteim, mint azoknak, akikbe belevertek egy életre elegendő elavult nézetet.

Te meg csak azzal vagy kedves, aki épp előtted áll. Szóval neked talán gerincet kéne növesztened mielőtt bárkit megpróbálsz kioktatni.*

BK: Ide figyelj Márta, a te szavad húsz fillért nem ér. Te nem tudod megkülönböztetni a seggnyaló stílust a kulturálttal, de nem én fogom neked elmagyarázni a különbséget, mert meddő dolgokba nem kezdek bele. Próbáld meg kiretusálni őket, aztán majd viseld a következményeit, mert lesznek. A stílusod megütni egy kamionosét. A tudat alatti frusztrációidat, ami a saját bizonytalanságodból erednek kezeltesd egy szakemberrel és ne másokon vezesd le. Alázat nélkül egy szakma sem működik. Lásd milyen gáláns vagyok megkapod a képed, ha lesz rá időm.

És továbbá nem vagyok hajlandó veled semmilyen módon kommunikálni, mert nem akarok egy bizonyos szint alá süllyedni.

M: Nem akartalak semmilyen formában sértegetni, nem vagyok frusztrált sem és bunkó sem. Teljesen normálisan írtam neked, van egy stílusom, de nem sértő.

A Noémiről is szükségem lenne a 340-esre, ha azt még lehet és lennél annyira gáláns.**

*Célzás arra, hogy a fotózáson az épp nem jelenlévőt okolta
**Ezt akkor nem hagyhattam ki és tényleg kéne az a kép is, ha már én nem kezdhetek vele semmit sem.

A modellektől tudom, hogy ők nem kaptak képeket még tegnap estig. Magasan ez volt az eddigi legelkeserítőbb emberi tapasztalatom sminkelés és TFCD kapcsán. A teljes csapat elégedettségi szintmérőjét inkább nem kapcsolnám be.

38 megjegyzés:

  1. Én ezt a fiút ismerem.
    Khm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Makeup Universe26/5/13 13:11

      Amúgy normális, ha másról van szó? Vagy csak én vagyok a kiborotvált hajú, lázadó, nihilista gótpánk, aki nem érti a szakmát?

      Törlés
    2. Ezt nem beszélhetnénk meg egy kevésbé nyilvános fórumon...?

      Törlés
    3. Makeup Universe26/5/13 13:14

      De.

      Törlés
    4. Írtam Neked Facebookon.

      Törlés
    Válasz
  • Aviana Rahl26/5/13 13:16

    Jó ég, Mara! Meg vagyok döbbenve! Én úgy érzem a kezdő leveledben semmi sértő nem volt. Nyilván a bántás után Te is bekeményítettél, de ez azt hiszem egy természetes reakció, én ugyanezt tettem volna.

    Az a baj, hogy ez az eset most engem is nagyon bánt és rossz érzésem van miatta, mert pontosan azt tükrözi, hogy új emberként rettentő nehéz érvényesülnöd ebben a zárt, sógorkomajóbarát 'iparban' és ha nem vagy seggnyaló, meg bólogatós kutya, akkor egyszerűen nem jutsz előre!
    Nagyon szép sminket készítettél, ne érezd azt, hogy igazak a fröcsögő szavaik!

    Kíváncsi lennék, hogy más országokban is ilyen szégyenletesen mennek a dolgok, vagy ez ismét csak egy magyar sajátosság?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Makeup Universe26/5/13 13:19

      Fogalmam sincs. Nekem is tetszik a smink, nem éreztem csúnyának vagy elrontottnak. azt gondoltam írok egy lazább levelet, a megtennéd-e pedig szerintem kellő udvariassági formula volt és mellé ékeltem még némi érdeklődést a fotókról is.

      Törlés
    Válasz
  • Felháborító milyen nagy ,,arca " van a fotósnak! Szép munkát végeztél, aki paraszt később úgy is visszakapja ( vagy legalább is remélem )!!

    VálaszTörlés
  • Te jó ég, alig hittem a szememnek, miközben végigolvastam a tapasztalataidat! A helyedben teljesen ki lennék akadva... Gyönyörű sminkeket készítettél, megbecsülést és elismerést érdemelt volna a munkád, nem ezt! Remélem, hogy a jövőben olyan csupa olyan normális emberrel dolgozhatsz együtt, akivel nem lesznek ilyen konfliktusaid.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Makeup Universe26/5/13 13:37

      Köszönöm. Én is remélem.

      Törlés
    Válasz
  • Szerintem tök normálisan írtál neki. Semmi szégyellnivalód nincs a soraiddal kapcsolatosan, bár ezt az is mutatja, hogy ide kiraktad. Viszont...Mara, biztos jó ötlet volt a levelezést ide kitenni? :/ Nem származik ebből bármiféle bajod? Ahogy, látom az illető eléggé felkapta a vizet, és ha eljut hozzá ez a bejegyzés, hát nem tudom...Lehet csak olaj lesz a tűzre.
    Az alázattal kapcsolatosan pedig, Benned pont megvan ez, nem nagyzolsz sosem, így nem is értem a kedves "jó modorú" fiatalember véleményét Rólad. Ez az egész inkább átment személyeskedésbe az ő részéről.... Intelligencia...Ez hol kapcsolódik a munkádhoz? És ezt miből szűrte le?
    Már csak abból, hogy a leveleidet elolvasom, lesüt az, hogy nem egy alul iskolázottal beszélek. Nem beszélve arról, hogy ide az oldaladra sem teszel fel olyat, ami nem lenne vállalható, mind stílusban, helyesírásban. Max. gépelési hibát ha láttam valaha Nálad...
    Szörnyülködök a pasas stílusán... Egyébként, ha már az alázatnál tartunk: Nem Te kezdtél el nagyzolni, hogy ilyen olyan ügyvéd ismerősöd van, meg hogy "lásd kivel van dolgod". Még hogy neked van kamionos stílusod.... Az övé akkor mi? Lovaskocsis? Traktoros? :D
    Azért sajnálom, hogy ilyen műbalhét generáló majmokkal hozott össze a sors. Szerintem, csak nem illettél az ő képébe, és ezt a személyeskedéssel és az elutasításával próbálja kompenzálni. Gondolom várja, mikor robban a bomba Nálad, hogy rendesen elküld melegebb éghajlatra. Utólag, meg ő mutogatna Rád elsőként, de ezt gondolom Te is tudod.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Makeup Universe26/5/13 13:46

      Nem hiszem és nem is érdekel. Ez egy blog, a leírtakat képernyőmentéssel is alá tudom támasztani a levelezést illetően. Nem vagyok sértődékeny vagy érzékeny típus, de ez nálam túlment egy határon. Úgy gondolom, hogyha ilyen lehetetlen személyiségnek tüntettem fel, akkor legalább ennyi alátámaszt illik hozni.

      Szerintem abból szűrte le, hogy nem volt sem köszönöm, sem kérlek szépen a levelemben és nem látom, hogy milyen stílust engedek meg magamnak vele szemben - így ahhoz is buta vagyok, hogy belássam bunkó voltam. Legalábbis én most erre gondolok.

      "Lovaskocsis? Traktoros?" - Jajjne. :DDD

      Igazából szeretném a blogot és az engem körülvevő környezetet pozitív irányban tartani, mindig ez volt a cél, ezért sem írok ki hasonlókat.

      Törlés
    2. Elhiszem, hogy túlment, mert Nálam is kicsapta a biztosítékot a stílusa. Csak félek, nehogy Te húzd a rövidebbet. Igaz, ő is gondolhatta volna, hogy akármit nem engedhet meg magának.... Az is bosszant, hogy hány meg hány partnere lehetett már ilyen fotózásokon, de ők nem mertek szólni erről, mennyi minden maradhatott köztük, mert nem mertek felszólalni.
      De ha velük is ilyen volt, mint Veled hamarosan elterjed a neve és őt fogják temetni, elfelejteni....
      Egyébként, ha ő elvárja a normális stílust, az a kérdés, vajon ő miért nem adja meg, mint egy igazi, példamutató állampolgár? Az pedig, hogy megkérdezted, hogy miért nem dolgozol jól, szintén arról árulkodik, hogy van Benned alázat. Hiszen, azt is mondhattad volna, hogy WTF mit képzelsz, hogy mersz becsmérelni, te egy fotós vagy, neked az a dolgod, hogy fotózz. Megmutattad, hogy van benned hajlandóság arra, hogy: igen nem lett jó, oké mondd meg akkor mit rontottam el, hogy javíthassak rajta. De nem számított ilyen reakcióra ez már biztos, mert ahogy látom, utólag nem is esik szó a sminkedről... Mondvacsinált ügy, felesleges hiszti. Nem is akarom megérteni őfelségét... De erőt kitartást kívánok az ilyen díszpintyekhez a továbbiakban! Ahogyan láttam, az előző posztodban levontad a tanulságot is, így a jövőben több tapasztalattal választod ki ezeket a "cserekereskedelmeket". :)
      Hajrá, én szurkolok Neked!

      Törlés
    3. Makeup Universe26/5/13 14:36

      Köszönöm.

      Törlés
    Válasz
  • Névtelen26/5/13 13:36

    én is ismerem, volt hozzá szerencsém, no komment, egy bunkó paraszt!

    VálaszTörlés
  • Ha nem olvastam volna el a bejegyzést, és csak a képeket nézem meg, pontosabban a pózokat és a fényeket/utómunkát, akkor is felmerült volna bennem a kérdés, hogy ezt meg ki képes kiadni a kezéből - hozzáteszem, hogy ugye nem is magának csinálta, hanem ugye a stylist vizsgamunkája lenne, szóval talán a "megrendelő" standardjainak kellene megfelelni, nem a sajátjainak, és nem hiszem, hogy ezzel a stylist elégedett lenne -, mert ezek a képek így nem mondanak semmit, hiába a jó smink, haj, és szettek, de pont a fotóstól állna össze a dolog, ahogy Te is írtad.
    Végigolvasva pedig sajnálom, hogy ilyen tapasztalatod van, és remélem ezek után csak kellemes élményed lesz a továbbiakban is inkább.
    Az illetőről meg csak annyit, hogy az egoizmusa az egekben van...

    VálaszTörlés
  • sklatyenom26/5/13 14:07

    Olyan szépen voltak a Lányok szettjei összeállítva, a hajuk és a sminkjük is nagyon ott volt a toppon (szerintem), és a képekkel sem lenne nagy baj, ha rendesen be lettek volna állítva a modellek és a fények is....
    Bennem így olyan benyomást keltenek a képek, mintha egy legénybúcsún a vőlegény barátai az alternatív srácnak egy rendhagyó vetkőzőst párost rendelt volna, és az a vőfély a 8MP-es okostelefonjával lőtt egy sorozatképet az előadásról.

    VálaszTörlés
  • Elég régóta van jelen a fotózás az életemben, ma már sajnos kevésbé munkaként, de tapasztalatom bőven van. Az ilyen "fotós" tipikus esete annak, amikor nagyzolás az van, szaktudás nincs. Eleve a beállítás pocsék, a vágás szintén (ami jó beállítás mellett nem is kellene). A gép típusa mindegy is lenne, ha értékelhető képeket csinálna. Na de nem ez a lényeg, hanem hogy ezekben a körökben bizony semmibe veszik a sminkeseket, de még a modelleket is, mert minden sarkon van ezer, mindig lesz aki befogja a száját, megcsinálja ingyen és isteníti a "főnököt" még akkor is ha tudja, ő is jobb munkát végezne. Az "alázat" itt erről szól. Kezdőként pedig nagyon nehéz előre jutni, éppen ezekért. Sajnálom, sajnos nagyon sok ilyen eset van. Tanultál belőle mindenképp, legközelebb jobb lesz!
    Oh és a sminkbe nem lehet belekötni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Makeup Universe26/5/13 14:41

      Köszönöm. Alapvetően engem nem bánt mivel fotóz az illető. Inkább a nagyszájúság zavart, az énvagyokaművész, aztán elővesz egy ilyen gépet, mert ennyi erővel bárki csinálhatta volna. Tudom, hogy senki sem mer szólni, nehogy baj legyen belőle. Annyi helyen látom azt, hogy az önmarketing kell és működik a dolog.

      Törlés
    2. Naná, hogy zavart! A végeredményt látva tényleg csinálhatta volna bárki. Igen, ez ennyi, az önmarketing, a kaja posztolás és a ki ha én nem stílus működik. Nem is értem :/ Mondanám, hogy ne törődj vele, de azt nem lehet. A munkáddal nincsen baj és azzal sincs, hogy vissza mertél kérdezni, mert igenis hangot kell adni! Maximum kevesebb ilyennel találkozol majd és több olyan emberrel, aki értékeli is a munkádat!

      Törlés
    Válasz
  • A (Anneke)26/5/13 14:49

    Ez az eset ne szegje kedved további munkáktól másokkal! ;)

    VálaszTörlés
  • morphine26/5/13 16:27

    mekkora seggfej

    VálaszTörlés
  • A név alapján majdnem azt mondtam, hogy már dolgoztam ezzel a fotóssal egy szintén tfcd fotózáson, de ahogy most utánanéztem, csak részben névrokonok. De a tapasztalat körülbelül teljesen ugyanaz - én tervezőként voltam ott, de a képek, amiket nagy kegyesen készített, egy kalap sz*rt sem értek. A háttérből a kis béna fujimmal ezerszer jobb képet lőttem a lányról, mikor ő már a huszadik kitekert pózba akarta beállítani, majd végül minden képre ráhúzta az egyen ps action-t, 'oszt jóvan. A képeket végül valami fél megás méretben voltak hajlandóak elküldeni... Nem most volt ez az egész, és a csapat többi része is hasonlóan "profi" volt, csak hát bosszantó, amikor nem kevés összeget elköltök egy kiskollekcióra, aztán még egy normális képem nincs róla.

    VálaszTörlés
  • Drágám! Te gyönyörű munkát végeztél, a lányok sminkje nagyon szuper lett! Ez a fotós pedig nem más mint egy sznób,egoista,nagyképű ember! Sokáig valakinek fogja hinni magát, de az ilyent ha egyszer a padlóra vágja az élet, nem is kel fel egyhamar! :)
    Üdv, Mia
    beautybymiamay.blogspot.hu

    VálaszTörlés
  • Névtelen26/5/13 23:03

    Vérprofi vagy, és az attitűdöd is az, és remélem, nem hagyod, hogy az ilyen niemandok megtörjenek.

    VálaszTörlés
  • Személy szerint nekem nem tetszenek a képek. Az meg hogy egy olyan géppel kattingatott, aminél még az én hobbi bridge gépem is jobb, az meg még viccesebb a beszélgetésetek elolvasása után - lévén hogy ő ugye már vérprofi, és ő erre született (legalábbis totál ez jön le).

    Én is azt mondom, mint a többiek. Kedved ne szegje a dolog. :)

    VálaszTörlés
  • Kb. mindenben egyetértek veled, egyedül a szerződéssel nem tudom, mi volt a gond(od). Én is járok tfcdzni, ráadásul a párom fotós is. Velem még soha nem írattak alá ilyen papírt, de a párom mindig odatol egy ilyet a modellek orra alá, és ha a stábbal nem is köt ilyen szerződést, mindenkinek elmondja, hogy és mint működik a képek posztolása, felhasználása, stb stb. A szellemi termék fogalmát manapság eléggé lazán kezeli mindenki...
    Emellett a stílusa vérlázító. Ha le is tesz valamit az asztalra, még akkor is, de ilyen gyatra munka után én lehet, hogy inkább meghúznám magam. (Ízületben vágni...??).
    Ennek ellenére ne veszítsd el a lelkesedésed, sok jó arc van a szakmában, én legalábbis igazán p.raszttal még nem is találkoztam...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem nem lett volna a szerződéssel bajom, ha megkapom a képeket, viszont már ott helyben lejött a fotós milyen ember lehet és már 10 perc után éreztette velünk, hogy mi nem vagyunk megfelelő csapat a számára. Ugye nem kaptam olyan fotókat, amik nekem készen tetszenének, a nyersekből meg csak a közeliek vannak a smink miatt, de ezt sem retusáltathatom ki, mert nem ad rá engedélyt és mivel van szerződés, így önhatalmúlag sem dönthetek, ha esetleg a szakmai FB-omon publikálni szeretném a sminkeket. Szomorú szerintem, ha ezek a képei lettek a legjobbak és ő is ezeket tartja annak. Szerencséje van a sorozattal, mert a falon lámpák voltak és ez a világítás miatt fotón érdekesek. Kíváncsi lettem volna, hogy az eredeti helyszínt, hogy világította volna be, ilyen véletlen segítségként szolgáló baleset nélkül.

      Törlés
    Válasz
  • Névtelen28/5/13 18:08

    Hello,
    Elég régóta olvasom a blogod, de eddig nem kommenteltem. Nagyon tetszenek a sminkjeid, nekem is hasonló vörös hajam és fehér bőröm van, szóval ihletet is adtak nagyon sokszor. :)
    Mivel régi olvasód vagyok tudom hogy van egy stílusod, amit mások esetleg bántónak érezhetnek. És pont ezért írok: nekem úgy tűnt, hogy a levelezés kezdetén amit írtál az sértő és kioktató volt. Ettől függetlenül a fotós is reagálhatott volna intelligensen és visszafogottan, de részemről meg tudom érteni hogy félreértett és felfortyant.
    Csak hogy legyen itt egy ilyen vélemény is. :)

    Üdv,
    Niki

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Értem én ezt az oldalt is. Azért valljuk be, hogyha valaki délután négytől kezdve 3 órán át mindenkit maga körül úgy kezel, mint egy darab sz*rt, akkor lehet én sem tudom ezt teljesen félretenni. Nagyon sok gondolat kavargott bennem és biztosra vettem, hogyha akárhogy kérem nem fogja nekem azt az egy képet megcsinálni. Alapvetően úgy gondolom, hogy túl sok gondolat kavargott bennem és a központozással máshogy kellett volna tagolnom. Ellenben igen. éreztetni szerettem volna vele, hogy egy 10 megapixeles kompakt fényképezőgéppel nem kéne játszania a hatalmas művészt, a nagy fotóst, aki bármit megengedhet magának a csapat többi tagjával szemben, mert szakmai szempontból annyira felsőbbrendű és feddhetetlen, hogy senki sem fog szólni egy büdös szót sem a viselkedése miatt. :)

      Törlés
    Válasz
  • Névtelen30/5/13 11:29

    Előrebocsájtom, hogy a krémmániáról csöppentem ide, és nem vagyok se hozzáértő, se szakmabeli, de az a fotósorozat egy amatőr foshalom. Megnéztem az editorialt és nem az én világom, de elismerem, hogy az egy jól megvalósított a koncepció és tehetséges emberek csinálták, minden tökéletes rajta. Ilyen értelemben a te munkádat se lehet minősíteni, mert sz*rból nem lehet aranyat csinálni. Szerintem inkább ne is add a neved egy ilyen munkához, jobban jársz, ha összeállsz pár ismerőssel és utána kifotosoppoljátok a képeket:)Senki sem érdemli meg, hogy úgy beszéljenek vele, mint egy darab sz*rral, és ez az ember csak egy nagyképű, bunkó, tehetségtelen ember! A "félhivatalos" szerződését meg magyarázza meg a NAV-nak. Üdv., egy kivülálló.

    VálaszTörlés
  • ddevil3/6/13 02:55

    Azért ez elég szubjektív. Hogy kinek mennyire, meg hogy van igaza, az most mindegy is. Én fotósként szólnék hozzá.
    Egy következő posztban amúgy is leírtad már, hogy mire kell figyelni a TFCD esetében és igen, senkinek nem kötelező részt vennie ilyen fotózásokon, ingyen dolgoznia, semelyik oldalról, meg nem is egyszerű összehozni egy igazán jó, működő csapatot ilyesmire. Én azt mondom, h totál ismeretlen (mármint egymás számára is, és egymás munkáját sem ismerő) stábot összeeresztve ritkán lesz valami húde kurvajó dolog. Tényleg senkinek nem tartanak pisztolyt a fejéhez, hogy TFCD fotózáson részt vegyen, úgyhogy jó tisztán látni és előre megbeszélni mindent. (TFCD - Time for CD, régebben TFP - time for print v. picture, ill. trade for print, tehát ez egyfajta cserekereskedelem, ahol pénzt senki nem kap, a saját munkáját, idejét fekteti be a készülendő anyagért, képekért cserébe)
    Az alap, hogy a fotózás nagy részben a fotóson áll, de mindenki nagyon nagyon fontos tényező, hogy jó képek készülhessenek. Hiába nagyon profi a fotós, ha a modell nem jó, kuka. Profi fotós és profi modell esetén ha a smink szar, akkor megint kuka és így tovább. Sok emberből és az ő munkájukból áll össze a kész anyag, és szerencsés esetben születik valami igazán jó. Látni kell azonban, hogy minden fotózásnak megvan a főnöke, ami nagyon ritka esetben a sminkes, TFCD ide vagy oda. Ahogy a fotós is írta, itt a stylist volt a főnök, a megrendelő, ha úgy tetszik és ha neki tetszik a kész anyag, ill. ő v. ő és a fotós együtt ezeket a képeket válogatta ki, mert neki erre van szüksége, akkor ez van, el kell fogadni. Ha éppen a sminkesnek nem is tetszik tökéletesen az anyag, akkor is. Egy modell sem mindig csak szép, sokan ezt sem látják be. Ha egy bemutatón van 20 modell és az a koncepció - ami elég gyakori -, h egyenmodellek vannak, és mindenkinek ugyanolyan hajat és sminket csinálnak, akkor az is jól áll mondjuk 5-nek, a többi meg így járt, nincs beleszólásuk. És értem persze, hogy azért mentél ilyen fotózásra, hogy majd tök jó képeid lesznek, de akkor ezt így kell megbeszélni, hogy Neked legyenek beauty-k, v. szervezz magad(nak) fotózást. De ha tök más a koncepció és nem a sminkre van kihegyezve az egész, hanem az összképre (itt stylist vizsga, ugye), akkor nem nagyon fog Neked senki szarozni a beauty bevilágításával meg a retussal. Tehát, amit Te is írtál korábban, igen, mielőtt elvállalunk egy ilyen melót, le kell informálni a stábot, a fotóstól referenciát kérni, mert utólag hiába nyafogunk, hogy én nem ilyet akartam. Én is lefotózok bárkit, ha fizet érte, de ingyen csak olyan melót vállalok el, vagy szervezek magamnak, amit szívesen csinálok és tutira megyek. Én maximalista vagyok, 110%-ot várok el magamtól is és az egész stábtól is. Ha valaki nem akarja odatenni magát rendesen, azért mert ingyen van ott, akkor ne vállalja el.
    Alap, hogy ha nem teszenek a fotós korábbi munkái, vagy mondjuk nincsenek is neki, akkor max. nagyon kezdőként, tapasztalatszerzésre érdemes csak menni, még ha amúgy nagyon tetszik is a koncepció, mert azért érdemes tudni, hogy mit várhatunk. Mondhatja nekem bárki, hogy milyen jó sminkes, fodrász, modell, ha nem tud mutatni semmit. És nem rögtön címlapfotóra gondolok persze, de egy fotósnak igenis legyenek elérhető, megnézhető képei, főleg, ha stábot szervez fotózásra ingyen. Én pl. ez előtt nem láttam csak saját magadon a sminkjeidet itt, de azokból is láttam, hogy jók, bár mást sminkelni más.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Monday6/6/13 02:30

      Igazából mivel a stylist lány szervezte a fotózást, így én nem tudtam ki lesz a fotós. Amikor megtudtam az első dolgom volt, hogy referenciát szerezzek tőle, de eléggé vonakodott - nem is volt mit megmutatni. Nem a beauty volt a lényeg, értem én ezt, el is fogadtam. Ő annyira akart beautyt csinálni, hát csináljon. Arra gondoltam, hogyha nem is csinál beautyt, akkor majd lehet valamit operálni. Persze ezt azelőtt, hogy láttam volna mivel és hogyan fotóz. Múltkor csináltam egy lookbookot, és nem is kértem azt hogy legyen sminkfotó, ennek ellenére boldog vagyok vele, mert szerintem jó lett.

      Mellesleg a style-hoz hozzátartozott a smink is, ezért lett volna fontos 1-2 más jellegű fotó, például a ruhákról, mert ugyebár a nővérkén sem egy csak fehér köpeny van, hanem az bizony gyönyörű virágokkal volt kihímezve fehér fonallal. Ehhez talán alulexponált képen kellett volna működni, hogy a minta jobban megmaradjon.

      Amúgy meg megszervezem magamnak a fotózást, ha beautyt akarok, de itt konkrétan mindenki azt érezte, hogy a munkáját a viselkedésével ellehetetleníti a fotós hozzáállása. Nem az én igényeimet kell kiszolgálni, erről szó sincs. Azt vártam volna el, hogyha én igyekszem, akkor ő is tegye ezt. Mellesleg utólag az a probléma, hogy tanultam 2 évig retusálni, kiretusáltam volna vagy megkértem volna egy retusban nagyon jártas fotóst [természetesen térítés ellenében], de konkrétan megtiltotta ezt. Retus szempontból nem rossz fotk, de engem zavar például a textúrák hiánya.

      Na mindegy, TFCD-re sem megyek többet vagy csak ha nagyon van kedvem hozzá. Mert már kaptam párszor rossz képeket és nem is nagyon érdekelt, nem használtam, gyakorlásnak jó volt. Viszont ez az eset nagyon más volt és mivel itt senki sem élte át ezt innen rajtam kívül, így nem is várom, hogy bárki megértse miért esik ez ennyire rosszul.

      Törlés
    Válasz
  • ddevil3/6/13 02:55

    Azt pedig szintén ne felejtsük el - és most nem erről az esetről, meg erről a fotósról beszélek, hanem általánosságban -, hogy amíg egy fotózás után a modell, sminkes, fodrász, stylist stb. hazamegy a nap végén és az ő munkájuk azzal véget ért, másnap már másik melóra mennek, addig a fotós még nem végzett, hisz a képek válogatása, feldolgozása, retus stb. elég időigényes dolog (TFCD esetében pedig még bejátszik az is, hogy esetleg vannak párhuzamosan futó fizetős, szerződéses melók, amik prioritása ugye nem vitatható). És ha belegondolunk, hogy más kép tetszik (más képre van szüksége) a fotósnak, a sminkesnek, a fodrásznak, a stylistnak és a modellnek saját magáról, egyszerűen nem lehet mindenkit kiszolgálni. Egy Vogue-ban, Playboy-ban megjelenő sorozatba sem sok beleszólása van a sminkesnek, a fodrásznak, v. a modellnek, de még a fotós is csak egy válogatást ad át, és hogy konkrétan mi jelenik meg, azt majd a főszerkesztő meg mondjuk az adott reklámozott cég képviselője eldönti. És ezzel senkit nem akarok lekicsinyleni (van ilyen szó?), egyszerűen ez van. Gondoljatok bele, hogy minden egyes képnél mindenkinek más a fontos, a sminkes a sminket fogja nézni, az legyen tökéletes, a fodrászt nem érdekli, ha nem látszik tökéletesen az arc, mert neki a haj a lényeg stb. A fotós nem tudja mindenki igényeit ilyen szinten kiszolgálni, mert az igen is reális, hogy 200 kattintott képből 8-at készít csak el és ad át, meg ugye ott van a fotózás "főnöke" és az ő igényei.
    Nem a fotóst akartam védeni ezzel az írással, mert az ő hozzáállása olyan, amilyen, csak azért lássátok az érem másik oldalát is. Hogy emberileg ki milyen, az megint egy más kérdés, de egy ilyen TFCD akkor működik jól, ha mindenki korrekt. Tőlem még mindenki megkapta a képeit és lehet, hogy nem volt mindenki minden egyes képpel 100%-osan elégedett, de akkor azt max. nem használta.
    Szerintem ezek a képek nem katasztrofálisak, persze van 1-2 vágás, ami fáj. A smink remek, szóval ezzel nincs gond, a többi meg nem a Te hibád, még ha úgy is érzed, hogy nem a tökéletes képeket kaptad.

    VálaszTörlés
  • Ildiko Tajti24/6/13 10:11

    Nagyon-nagyon klassz, hogy kiálltál magadért. :) Tégy így a jövőben is mindig, és ha kérdezik, hogy profi vagy-e, bátran mondd, hogy igen.

    VálaszTörlés
  • sunnysideup4/7/13 13:18

    médiák, könyörgöm, ne írjunk le ilyet! média vagy médiumok.
    számomra nem teljesen érthető a sztori leírva, biztos mert túl laikus vagyok hozzá. de tényleg nem igazán tudtam követni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindig van valamilyen építő kritikád. A médiumok azok, akik a szellemekkel kommunikálnak, nem?

      Törlés
    2. Megjegyezném, hogy amikor kommunikációelméletet tanultam, akkor az egyik legelismertebb magyar nyelvész is a médiák szót használta médiumok és média helyett, ha a nyelvhelyesség úgy kívánta.

      Igen, a szöveggel hosszúsága miatt sem vagyok elégedett és vannak benne különböző hibák, amik nekem is feltűntek, de ezeket javítani sajnos azóta sem volt időm. Van ez így.

      Törlés
    Válasz
Megjegyzés hozzáadása
Továbbiak betöltése...

Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés Főoldal
Copyright © Makeup Universe 2014 Makeup Universe