5/05/2014

Egyptian Magic | All Purpose Skin Cream // teszt, vélemény

Vannak termékek, amikről teljesen az a benyomásom, hogy mindenki használja őket már évtizedek óta, mert egyszerűen megmagyarázhatatlanul jól tudnak valamit és azt tényleg tudják. Itt van ez az Egyptian Magic krém, amiről szinte minden fórumon csak ódákat lehet olvasni, régen volt iHerben, de amíg véletlenül nem láttam egy ez-a-legjobb-arckrém szintű írást, addig nem is nagyon érdekelt. A neve elég figyelemfelkeltő, ősi csodákat ígér, natúr, kevés összetevővel. De tényleg varázsol? 


A krém eredete rejtélyes és az egész hype körülötte inkább csak ennek és az emberek hinni akarásának köszönhető. A cég vezetője Lord Pharaoh ImHotep AmonRa 1986-ban alapította az Egyptian Magic márkát, miután - akkor még Westley Howardként - találkozott egy titokzatos idegennel. Dr. Imas elárult neki egy receptet, amit egy ősi egyiptomi sírban találtak, ezután Westley nagyjából két évet töltött a krém megalkotásával, gyorsan nevet változtatott és ekkor kezdte a mindenre-jó-varázskrémet árulni egy biopiacon.

Az Egyptian Magic krém hat összetevőből áll: olívaolajból, méhviaszból, mézből, virágporból, méhpempőből és propoliszból; nem tartalmaz mesterséges színezéket, illatanyagot, tartósítószereket, parabéneket és állatbarát. Nem vegán termék, mert van benne méz és méhviasz is. A gyártó felhívja a hivatalos oldalán szinte minden résznél arra a figyelmet, habár ez egy organikus, természetes összetevős krém, ennek ellenére azoknak nem javasolják, akiknek virágpor vagy méz allergiájuk van. Olívaolaj, méhviasz és méz is nagyon sok krémben van. Az első összetevő például segít a bőrt puhán és rugalmasan tartani, úgy működik mint egy hidratáló, remek száraz bőrre, mindemellett gazdag antioxidánsokban. A méhviasz segít a bőrben tartani a nedvességet, mert egy védőréteget képez rajta, ezzel a tulajdonságával ő is egy hidratáló összetevő. A méhpempő és a méz elvileg serkenti a bőr kollagéntermelését, emellett méz közepesen baktériumölő hatású is; a pollen elnyeli a szabad gyököket, ezért antioxidánsként működik és óvja a bőrt az öregedéstől. 

Tehát az Egyptian Magic-nek vannak gyulladáscsökkentő, antibakteriális és antioxidáns jellegű tulajdonságai is, viszont a legnagyobb baj ezzel az olajbázisú krémmel, hogy tégelyben van. A fösvény lelkem imádja, ahogy az utolsó cseppjét is kikaparhatja, ellenben mióta tudatosabban élek tudom, az ilyen csomagolás drámaian befolyásolja a krémek hatását. Minden arckrém, főleg a természetes növényi kivonatokat-, az antioxidánsokat- és vitaminokat tartalmazók nem kedvelik a levegőt. Egyrészt a baktériumok miatt nem egészséges mindig kézzel belenyúlni, de a spatula fertőtlenítésének is vannak határai. Másrészt akárhányszor kinyitjuk levegő éri: oxidálja és rontja az összetevők működésének az esélyét. Ez egy zsíros krém, a baktériumok és a gombák  imádják, nem csak azok amik a kezünkről vagy a spatulánkról kerülnek bele, hanem a levegőben szállók is. Ne feledjük ez azt sem, hogy ezt a krémet elvileg semmivel sem tartósították - ennek ellenére a csomagolás szerint három évig jó a felbontást követően. 

Mi a helyzet a tégelyes krémekkel?

Egy krém, ha antioxidánsokat, vitaminokat, vizet vagy fényérzékeny összetevőket tartalmaz, akkor nem érzi jól magát olyan kiszerelésben, ahol fény és oxigén éri minden használatkor. Elvileg ha egy termék nem tartalmaz vizet, nem fényérzékeny, nem kell tartani a baktériumoktól, nem romlik az összetétele a levegőtől, nincsenek benne antioxidánsok és más érzékeny összetevők, akkor lehetnek tégelyben. A személyes véleményem az, hogy ez működhet testvajaknál, ajakbalzsamoknál és esetleg kézkrémeknél, ahol kifejezetten csak hidratálni szeretnénk, de arckrémnél nem, mert szerintem tőlük többet kell várni a csak hidratálásnál és én nagyon nem tartom higiénikusnak ezt a kiszerelést. 

Rengeteg tanácsolt felhasználási módja ismert, a logikustól kezdve az extrémebbekig - leginkább olyan eseteken, ahol a szárazság vagy irritáció felléphet. Jó pikkelysömörre, ekcémára, arcvédő balzsamnak télen a szél és a hideg ellen, nyáron a napégés megelőzősére, nappali és éjszakai hidratálókrémnek vagy arcmaszknak, szemkörnyékápolónak, száraz sarok- és könyökbőrre, égésekre, napégésre, aknéra, sebekre, sebhelyek és ráncok halványítására. Viszkető bőrre, tetoválások gyógyulásának gyorsítására, masszázskrémnek, ajakbalzsamnak, terhességi csíkok halványítására, popsi kiütésre babáknál. Kézkrémnek, köröm- és körömbőrápolónak, rovarcsípésre, kiütésekre, elszíneződésre, élettelen bőrre, aranyérre, bárányhimlőhegekre. Sminkalapnak és -lemosónak, borotválkozóbalzsamnak, aftershave-nek, hajmaszknak száraz fejbőrre, hajvégápolónak, a szemöldökszálak helyen tartására. Használható a fényes, ragyogó bőr hatásáért smink alá és smink fölé kenve. Még állítólag néhány állatorvos lovaknál műtétek után is használja. 

Szabad-e az égési sérülésre zsíros krémet kenni?

A rövid és tömör válasz szerint nem, de elég sok helyről azt olvastam, hogy mégis ezt tanácsolják. Mi azt tanultuk biológiafakton nem szabad. Szerintem egyértelmű, hogy a nagyobb égésekkel orvoshoz forduljunk, viszont a kisebb napégésekkel, véletlenül forró olaj cseppent a kezemre típusúakkal még sosem mentem. Azért nem szabad olajat vagy zsíros krémet kenni a friss égésre, mert az olajok másként reagálnak a hőre, mint az élő szövet, magyarul a bőrünk és az alatta lévő izmok - az olaj hamarabb hevül fel, melegebb lesz és tárolja is a hőt, ami további roncsoláshoz vezet. Tehát miután enyhítettük az égést, lehűtöttük a bőrt és fertőtlenítettük, majd bekötöttük, hogy ne jusson bele baktérium, a gyógyulás hámlással, bőrszárazsággal járó részén elvileg használható zsírosabb krém. Azért, mert lezárja a bőrt, így nem jutnak be a baktériumok és gombák. Itt megjegyezném, hogy műtétek után azért nem kenegetik mindenfélével a sebet, mert a keletkezett var, ha nem áztatjuk, akkor tökéletesen bent tartja, amit bent kell és kint, amit kint. Személy szerint biztos valamilyen biztosabb, baktériumölő-fertőtlenítő hatású krémet kennék, ha kennék és nem az Egyptian Magic-et, de ez csak az én véleményem.


Örültem volna, ha a lehetséges felhasználásoknak nem csak töredékét tudom kipróbálni. Az elmúlt hetekben használtam éjszakai arcmaszknak, sebgyógyításra, ajakbalzsamnak, hajvégápolónak és a kézkrémnek. Az illata az interneten olvasott véleményekkel szemben engem jobban emlékeztetett olajra, mint mézre. A krémben minibuborékok vannak, amik elsőre picit furcsák és emiatt kissé könnyebbnek gondoltam az állagát. 

Nagyon-nagyon kevés kell belőle, nehéz eltalálni pontosan mennyi, viszont jól bemasszírozandó a bőrbe. Nekem elég száraz, víz- és zsírhiányos bőröm van, emiatt az arcom szinte mindent azonnal magába szív, viszont ez a krém rajta volt órákon át. Ha télre megmarad, akkor kipróbálom hideg szélben milyen, mennyire véd; most tavasszal nappalra nem mertem felkenni. Nem használtam smink alá, mert úgy gondoltam nagyon megcsúszna rajta, viszont a jövőben kipróbálom. Szerintem tényleg akkor használható a legjobban, ha a tenyerünkben felolvasztjuk és azt kenjük szét. Valóban sokkal-sokkal puhábbnak érződött tőle az arcbőröm, de nem éreztem azt a belülről jövő hidratáltságot, amit elvárnék. Azt sem mondom, hogy terhes, fojtogató réteg hagyott volna maga után. Ellenben sem a bárányhimlőhegeim nem fakultak, a kis sebem az államon sem gyógyult tőle gyorsabban. A hajamra jó volt, habár szerintem kicsit többet használtam belőle, mint kellett volna. Nekem legjobban ajakbalzsamnak és kézkrémnek vált be és ezt annyira szégyellem leírni egy ilyen csodakrémről. Ilyen téren nagyon emlékeztetett az Burt's Bees Hand Salve-ra, amit tényleg imádok.

Mit tegyünk, ha a nagyon zsíros a krémünk kevés vagy egyáltalán nem tartalmaz vizes fázist?

A legtöbb krém vizes és zsíros fázisból épül fel, az INCI-k többségénél az első összetevő a víz. Viszont bizonyos krémek nem tartalmaznak vizet, amire a bőrnek szüksége van. Ha egy krém nem eléggé zsíros a bőrünknek, akkor keverhetünk bele olíva- vagy jojobaolajat, ellenben egy zsíros krémbe nem tudunk vizet keverni. Ilyenkor az a megoldás, ha nedves bőrre visszük fel a krémet. A nedvesség lehet víz, ásványi anyagokkal vagy vitaminokkal dúsított arcpermet, sőt akár zöld, illetve valamilyen gyógynövény tea. Erre kenjünk a krémet, ami ezzel magába zárja a nedvességet is.

Összességében úgy érzem ismét nem értettem meg az emberek megmagyarázhatatlan rajongását. Lehet másoknak, akiknek sokkal zsírhiányosabb a bőre, jobban beválik vagy ha sokat utaznak, akkor jobban ki tudják használni. Tetszik benne, hogy ennyire sokoldalú, de ugyanez tetszett az Elizabeth Arden krémemben is, amit mindig magammal viszek, elválaszthatatlanok vagyunk, de az összetevőket nézve az Egyptian Magic sokkal jobb. Nem egy rossz dolog, csak úgy gondolom ezért az árért az ember többet várhatna el [59 ml // 8490 HUF]. Arról sajnos nem tudok nyilatkozni, hogy az aknés bőrön hogy működik, elvileg nem túl komedogén - nekem nem okozott pattanásokat, de nálam nagyon kevés dolog hoz ki bármit is.  3/5


Összetevők 

Olea europaea [Olive] Oil,  Cera Alba [Beeswax],  Mel [Honey],   Bee Pollen, Royal Jelly Extract,  Propolis Cera [Propolis] 

A terméket hamisítják, ezért érdemes hivatalos forgalmazóktól beszerezni!

A terméket a magyarországi forgalmazótól kaptam tesztelésre, amit innen is mégegyszer köszönök. :)


Ti próbáltátok már? Bevált? 

16 megjegyzés:

  1. Nagyon jól összeszedted, tetszettek a "közbevetett" plusz infók. Nekem az a bajom vele, hogy hatalmas ez a kiszerelés, és ezzel arányosan drága is nagyon, az én olajos-pattanásos-enyhén vízhiányos bőrömre nem érné meg, hiába ajánlják arra is, viszont ha lenne belőle sokkal kisebb, szívesen elhasználgatnám körömágybőrre, száraz részekre, stb.

    VálaszTörlés
  2. Mea (Nail Polish Maniac Blog)5/5/14 10:42

    Ez egy korrekt teszt volt, köszönjük szépen! Nagyon tetszett hogy ilyen részletesen kiemelezted, és benéztél a nagy hype mögé.

    VálaszTörlés
  3. Bar- BeautySaleBlog5/5/14 11:11

    .koszi a tesztet. En is gondolkodtam a megvasarlasan, aztan az ara miatt a Burt's Bees Miracle Salve-ja mellett dontottem inkabb. (hasonlo osszetevok..olivaolaj, beeswax, pollen extract..)

    VálaszTörlés
  4. Nekem sem vállt be, sőt, inkább hámlott a bőröm és mellette zsíros volt :(

    VálaszTörlés
  5. Nuada Stenonis5/5/14 14:47

    Nagyon tetszenek ezek a plusz infók :) pont jól jött az egyik, nemrég filóztam a vizes fázis dolgon.

    VálaszTörlés
  6. Többnyire csak jót olvastam eddig még róla, de szívesen olvasok mindenféle véleményt, örültem is most a Tiednek, habár picit elszomorít, hogy lehet, mégsem akkor csodakrém? Mindenesetre egyszer azért mindenképpen szeretném majd kipróbálni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Makeup Universe6/5/14 07:51

      Nekem nem tűnt annyira nagy csodának, de lehet én vártam tőle túl sokat. Lehet azért, mert annyira hisznek benne, annyira imádják, egyszerűen nem értem. Éjjelre szerintem jó felkenni, ha másnapra nagyon-nagyon puha bőrt szeretnél, de a téli hatására kíváncsi vagyok.

      Törlés
    Válasz
  • Lexa855/5/14 21:04

    Ezt a krémet maga a méz tartosítja. A méz az egyetlen olyan anyag ami sohasem romlik meg. A baktériumok nem tudnak benne szaporodni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Makeup Universe5/5/14 22:47

      Ezt én is olvastam. Viszont nem tudom hogy készül ez a krém, ha a mézet felmelegítik akkor a jó tulajdonságai veszítenek az erejükből. Egyetlen antioxidánsnak sem tesz jót, ha melegítik, de az antibakteriális enzimeknek sem.

      Ebben a krémben nem csak méz van és a pontos összetételt sem ismerjük. Szerintem bármi megromolhat. Ezt a krémet ahogy láttam, nem csak azért szeretik, mert jól hidratál és mindenre használható, hanem azért is, mert vannak benne antioxidánsok. Az antioxidánsoknak nem tesz jót a levegő és a fény, amúgy elvileg egy nem vizes, nem vitaminos, nem fényérzékeny, nem baktériumérzékeny dolog lehet boldogan tégelyben. Az megint más kérdés, hogy három évvel a felbontás után nem mernek magamra kenni semmit. És szerintem én bánom a legjobban, hogy nem láttam ebben a krémben azt a csodafaktort, amit olyan sokan. :(

      Törlés
    2. én láttam már mézet megbuggyanni! o.O
      a csodafaktor miatt persze én is vágyódom erre a kencére, de a te beszámolód után megint picit könnyebb volt elengedni. aztán majd megint látok valahol valami éltetést és megint agyalok rajta. olyan szemétség, h nincs belőle mini méret, bár valószínű nem is lenne ilyen ikonikus termék... ^^

      Törlés
    Válasz
  • Névtelen5/5/14 21:38

    Ne haragudj Mara, de muszáj vagyok néhány állításod helyre tenni: nem hallottam még olyan gombáról vagy baktériumról, ami megvan víz nélkül, márpedig ebben a krémben nincsen víz, ergo nem fognak rajta megtelepedni, ráadásul a kence még antioxidánsokat is tartalmaz, így avasodni sem fog. A másik pedig, hogy a propolisz tartósítószer, vagyis baktériumölő. Úgyhogy nem kell félni a baciktól és gombáktól.
    Plusz egy kis tipp azoknak, akiket érdekel: zsíros krémbe is lehet vizet keverni, csak emulgeálni kell és kész. Emulgeálószert pedig lehet kapni bioboltban, kozmetikai alapanyagokat áruló boltokban vagy pl. lecitint gyógyszertárakban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Makeup Universe5/5/14 22:01

      Nem mondom, hogy tévedhetetlen vagyok, de szerintem egy krém egy tégelyben nem egy elszigetelt rendszer. Ezenkívül személy szerint nem hiszek abban, hogy néhány közepesen antibakteriális összetevő 36 hónapra tartósít egy krémet úgy, hogy az átlag az ujjait dugdossa bele.

      Alapvetően azt gondolom, hogy a legtöbb ember nem akar emulgeálni egy viszonylag drága krémet otthon, ezért gondoltam úgy, hogy a vizes bőrre kenés itt talán jobb tanács.

      Törlés
    Válasz
  • Ildiko Tajti5/5/14 22:36

    Én azt olvastam számomra hiteles oldalakon, hogy a komedogén index azért nem minden, és sokkal jobban számít az arány. Pl. ha 100% olajjal kened a fejedet, és aknéra hajlamos vagy, akkor kb. bármilyen olajtól kiragyulhatsz, ha meg csak kis százalékban tartalmaz olajat egy termék, akkor az elvileg komedoképző olaj sem feltétlenül okoz gondot. Én argánolajjal próbáltam tuningolni a hidratálóm, ami elvileg nem komedogén, de tele lettem ragyával. Szerintem aki aknéra hajlamos, semmilyen zsírral ne kenegesse a fejét.
    Azon krémek, amikben csak zsírfázis van, felbontás után1 éven belül el kell használni, nem értem, miért lenne kivétel ez a krém.
    Az ára meg több, mint irreális, és az összetevői sem akkora húhák, igazából én nem is értem ezt a nagy hype-ot körülötte. Szóval nekem ez igazán korrekt teszt! :)

    VálaszTörlés
  • Stumpi6/5/14 13:49

    Én leszek az ufo. Soha nem hallottam még erről a készítményről...

    VálaszTörlés
  • Krissz9/5/14 23:09

    Én éjszakára használom,nekem bevált. Először vissza akartam küldeni 2 hét után,mert furcsa volt,hogy nagyon zsíros a bőröm,amikor lefekszem,és reggelre semmi különös nem történt. Ahonnan rendeltem,nagyon korrektek voltak,mert ha nem vagy megelégedve a krémmel,kb. 2 hét használatig 100%-os pénzvisszafizetési garancia van.Visszavették volna,de meggondoltam magam,nem küldtem vissza,és nem bántam meg. Nekem szerencsére nem problémás a bőröm,és először talán a csodát vártam tőle,az nem történt,de megszerettem ezt a krémet! Reggelre szép a bőröm,fura,de nem lesz zsíros..ennyi..és a szemem környékére is ezt használom,de csak éjszakára.

    VálaszTörlés
  • Anastasia20/5/14 14:14

    Cégvezető neve :D Erről a krémről egyébként Charlotte Tilbury magic creamje jut eszembe, nem tudom, hogy szállítják-e Magyarországra

    VálaszTörlés
  • Megjegyzés hozzáadása
    Továbbiak betöltése...

Copyright © Makeup Universe 2014 Makeup Universe