9/11/2016

Fényvédelem | Sundance Kids Med SPF50+ és Alverde Kinder SPF30 // teszt


Olyan másfél hónapja teljes pánikba estem, mert majdnem elfogyott a nem nanós, nem alkoholos, illatmentes fizikai fényvédőm. Nem volt mit tenni, a gyógyszertárban nem volt az Uriage-ból, a Biodermát nem akartam, gondoltam csak van valami jó fizikai fényvédő drogériában is. 

Lennie kéne, de nincs. Rengeteget jártam drogériákban az elmúlt hetekben és kerestem Krémmánián is, de nem nanós fényvédő szinte nincs is. Mind alkoholt vagy illatanyagot tartalmaz, úgy tűnik döntenünk kell melyiket szeretnénk, különben a sokkal drágább naptejek vagy a külföldről rendelés jöhet szóba. Én mindkét esetben gyerekeknek szánt napkrémeket választottam. 

Mit jelent ha „nanós” a fényvédőnk?
A nanorészecskének neveznek minden olyan összetevőt, amelynek mérete 1 és 100 nanóméter [1×10-9 és 1×10-7 méter] közé esik Ha a fényvédőnk nanós, akkor ilyen kis méretű fizikai fényvédőt tartalmaz. Ennek vannak előnyei, például az ennyire apró részecskék egyenletesebben vonják be a bőrt, mivel a TiO2 és a ZnO visszaveri a fényt, hatékonyabb. Több  kutatás során vizsgálták azt, hogy bejutnak-e a bőrbe és ha igen, akkor ott problémát okoznak-e. A kutatások azt találták, hogyha ezek a molekulák bejutnak a bőrbe és nem találkoznak élő sejtekkel, akkor nincs probléma. Ha esetleg a  bőrbe belépnek, általában akkor is csak a bőr legfelső rétegében, elhalt hámsejtekig jutnak, ha ép, egészséges bőrről van szó. Sérült bőrnél persze fennáll a veszélye, hogy a véráramba kerülnek. Ugyanakkor egy 2014-es kutatásban azt találták, hogy az immunrendszer képes ügyesen védekezni és semlegesíteni ezeket. Összességében még mindig sokkal jobb nanós fényvédőt használni, mint semmilyet.

Sundance Kids Med ultra sensitive SPF50+ 
Ez egy nanó titánium-dioxodos, alkoholos és három különböző kémiai fényvédő-összetevőt, shea vajat és B5 provitamint tartalmazó napkrém. Szinte semmilyen illata sincs az egy másodperc alatt elillanó alkoholon kívül. Fehér, könnyen kenhető, hamar beszívódik és mivel nem barnult le a karom, azt gondolom elég jól véd. Arcon nem próbáltam, mert könnyezik a szemem a kémiai fényvédőktől, ellenben ilyen alkoholos [harmadik összetevő] dolgot nem biztos hogy szívesen kennék rá. Némi ragacsos érzetet hagy maga után, nem zavaró, de emiatt mindig lehintőporoztam. Gyerekeknek gyártott fényvédő elvileg, ellenben ha babám lenne biztos nem kenném rá; nagyobbaknak nyaraláshoz megteszi. Az ára nem vészes 1300 forint körüli és ennyiért 100 ml-t kapunk, ami egy tóparti nyaralásnál olyan maximum 3 napra elég. 4/5 


Alverde Kinder Sonnenbalsam SPF30
Szintén nanós titánium-dioxidot tartalmaz és ebben ez az egyetlen dolog, ami a fényvédelemről gondoskodik. Az összetevőlista második felében található az illatanyag és az alkohol. Mellettük több tápláló, hidratáló olajat [napraforgómag, olíva, jojoba] találunk. Van benne gyermekláncfű, ami Paula Begoun szerint allergizáló hatású és nem igazán ismert a kozmetikumokban betöltött szerepe. 

A krém maga citromsárga, édeskés-növényes-olajos illatú, zsíros, folyós, nehezen elkenhető. A citromsárgasága az arcon tompítja a pirosságokat, ugyanakkor a tetoválásaimat és elhalványította a karomon [nem maradandóan szerencsére]. Jól véd és meglepő, de nem hagy zsíros érzetet és kevésbé ragadós utána a bőröm mint a Sundance-től, ellenben a sok titánium-dioxidtól úgy csillog, mintha egy igazi űrlény lennék [a titánium-dioxid jól veri vissza a fényt, ezért például highlighterekben használják], tehát egyáltalán nem matt. Ha vékonyan kenjük kevésbé sárga, de ugyanúgy csillog, viszont ekkor a védelem egy részéről is lemondunk. Azt hiszem a citromsárgasága valami olyasmi lehet, amiről azt gondolták ettől jobban szeretnék a gyerekek és a szülőknek is praktikus, ugyanakkor nem tudom melyik gyerek várná ki mire ezt rendesen elkenik. Ezt a krémet szívesebben kenném a babámra, mint az előbbit, de ezzel sem vagyok teljesen elégedett.  150 ml és akciósan 1800 forint,  4-5 napos tópartozáshoz pont elég, főleg mivel lemosni is nehéz. 4/5


Ti milyen drogériás fényvédőt használtok?

2 megjegyzés:

  1. nuada Stenonis11/9/16 14:05

    Rettenetesen fénylik, de amúgy egész jó drogériás fényvédő: http://kremmania.hu/kremek/dr-kelen-sun-save-f50-napkrem-arcra. Még nem használom olyan régóta, de egyelőre rendben vagyunk :)

    Testre meg ezt használom: http://kremmania.hu/kremek/herbaria-herbakids-naptej-spf50. Kimondottan szeretem, de sajnos igazán melegben valahogy leolvad az emberről, voltam úgy kirándulni, hogy már nem voltam képes még többet magamra kenni és inkább egy lenge hosszú ujjúra váltottam. Mondjuk ez szinte extrém esetnek mondható.

    VálaszTörlés
  2. Névtelen12/9/16 00:10

    http://kremmania.hu/kremek/alverde-szenzitiv-napozo-krem-ff30

    Én ezt vettem meg nyáron, a leírás alapján az állaga nagyon hasonlít a TE alverdés fényvédődre, viszont egy fokkal jobb az INCI-je. ( nincs benne illatanyag, és alkohol is csak kevés)
    A másfél éves gyerekemre is ezt kentem, és igen, igazad van, a gyerekek nem várják meg, mire rendesen bekenjük őket. ;) A benne lévő körömvirág olaj miatt van sárga színe, de ez nekem egyáltalán nem tetszett benne , akkor inkább legyen a fizikai fényvédőktől megszokott, "fehérre meszelős".

    VálaszTörlés
Megjegyzés hozzáadása
Továbbiak betöltése...

Copyright © Makeup Universe 2014 Makeup Universe