2/18/2013

MAC - Sminktrendek tavasz/nyár 2013

Minden évben előáll a MAC négy új trenddel a következő szezonra. Általában ezek közt van egy bőrápolás gerincű bőrfókuszos, egy szem vagy száj hangsúlyos, egy fiúsabb-kontúrozós, erős szemöldökös és egy extrém vonal. Idén sem történt ez másképp, a tavalyi vonal megmaradt csak nőiesedett, elmosott színekkel, kerekebb, finomabb formákkal és színekkel játszik. Hozzá magát a különc vonal is rendesen, de idén teljesen viselhetően radikáliskodik a sminkekben.


Arra gondoltam, hogy érdekes lenne a tavalyi trendekkel összehasonlítani az ideiket, így jobban érthető lesz és szemléletesebb - csodaszép MAC face-chartokat használok hozzájuk. Először a bőrfókuszos Sig-nature-ről lesz szó, őt követi a sellők álma Nu-ance, majd képzeletben lebarnulunk, amikor átfutunk a sivatagon a Puri-tannal, végül pedig teret engedünk az op-art színeinek és formáinak a Sci-chedelic trenddel. Közben mesélek az új termékekről, hogyan érhetjük el ezt a letisztult, belülről sugárzó szépséget és milyen extra tanácsokat kaptunk Live Apelland norvég trénertől, aki hihetetlenül kedves és felkészült volt.


Köztudott, hogy a MAC az új termékeit, az új színeket teszteli a divatheteken, itt születnek az új trendek is a tervezőkkel kézenfogva - szabad az út a kísérletezgetés előtt, az haute couture lehetőséget ad szinte bármire, de mi az, amit az átlagember is használhat belőle a hétköznapokon...? Szerintem leginkább a tökéltes alapozást és az arcot keretező szemöldököt - erre ad választ a Sig-nature.

Sig-nature

Ez az alaptrend, központjában a tökéletes bőrrel, erre épül a többi három is. Az idei a természetes, üde, sugárzó bőr éve. Tavalyival összehasonlítva egyszerűen elképesztő mennyivel nőiesebb és babásabb. Finomodtak a kontúrok, szinte alig látszóan, a bőrbe teljesen beledolgozva jelennek meg. A bőr szinte belülről sugározza a szépséget, balzsamos, még mindig uralja a kicsit vizes "spa életérzés", de nem fénylik az egész arc, csak pontokat emel ki - a fények játéka az arcon; kevésbé sportos hatású, kevésbé kemény nőt takar. A Sig-nature bőr a hidratálásról szól ahogy a tavalyi Ath-elite is - fontos mit teszünk az alapozónk alá és fölé, ami megvilágítja a természetes szépségünket. A kicsit földönkívülis vonalat felváltotta a plasztikus baba külső - jól fedő alapozóval, ami elmossa a finom vonalakat, alatta meleg hatású, arany tónusokat rejtő Golden Elixir Strobe Creammel vagy a bőrtökéletesítő Prep + Prime Skin Smootherrel, amit egy 188-as ecsettel visznek fel az arcra. A 2012-es év slágere a Studio Sculpt alapozó volt transzparens púderrel, őt váltja a Mineralize Moisture bársonyos ásványi alapozó, amit nem púderrel, hanem por állagú ásványi alapozóval fixáltak hogy a ragyogás megmaradjon.

Okosan kell bánni a színekkel, mert ami talán megszokott lenne most akár sok is lehet - tökéletest alkotni, ami könnyednek látszik valódi művészet, ezért kicsit nehéz jó láthatatlan sminket csinálni, hogy külső szemlélőként egyáltalán ne tűnjön fel hol a csalás - ezért kontúrnak használjunk a bőr saját árnyalatánál csak egy leheletnyivel sötétebb korrektor, felejtsük el a nehéz porokat. Ha fehéreket és gyöngyházfényű krémeket csempészünk a sminkbe, akkor olyanok leszünk, mintha fényben járnánk, fénykoszorú ölelne minket körbe. Live tippje pedig az, hogy a highlighterünk egészen magasra az arccsont tetejére, szinte a szem külső zugához tegyük.

Visszatért a '90-es évek sminkben, nagyon természetes. A szemöldök már nem uralja az arcot, inkább csak keretezi, kevésbé szögletes, kevésbé férfias, de kicsit még mindig fiús; világos színű és egybeolvad az arccal, nem akarja magára hívni a figyelmet - finomabb hatásért használjunk port a kitöltésére, ha az erősebbet preferáljuk, akkor viszont az új szemöldöktusokat, amiket finom krémárnyalóként is használhatunk a szemen. A szempillákra nem kerül spirál, így nem vonja el a figyelmet az arcról. A szájra natúr színű ajakrúzs kerüljön, ami már a textúrájával kiemel, mint a márciusban megjelenő Mineralize Rich Lipstick rúzscsalád.


Miután megismertük az alapokat, lássuk hogyan lehet őket cifrázni és még szebbé tenni.

Nu-ance

Egy nüansznyival több a szezon zászlóshajójához képest, de egy hangyalábnyit kevesebb, mint a tavalyi Nouv-eau. Itt már vannak színek, nekem az az érzésem, hogy ez a trend egy sellő és egy tavasz tündér házasságából született, ha már a sajtóanyag szerint is a pasztellek a modern romantikát fejezik ki. 2012-ben egy kor, a dzsessztől túlfűtött 1920-as évek nőiességét akarták visszaadni minden retro nélkül, szemközpontosan, highlightok és a dimenziók nélkül egy széles színpalettán, amibe még a grafitok is belefértek. Idén már inkább az '50-60-as évekhez nyúltak, a természettől kölcsönzött színek kerülnek előtérbe - mintha átnéznénk a tengeren napnyugtakor - barack, kék, citrom, menta, lila keveredik hideg fényes textúrákkal, ezüsttel - mint a halak pikkelyei - ettől lesz futurisztikus, de nem földönkívüli. A matt színek háttérbe szorulnak. Lehetnek a szemek füstösek, de legyenek kerekek - ezt azzal érhetjük el, ha a belső szemzugba és a szem külső ívéhez is highlightert teszünk, ami legyen fémes, fényes, éteri. Mintha a lányok most jöttek volna ki a vízből. Semmi sem nyomja el a többit, kerül szín az orcákra, a szemre, a szájra, de mind nagyon finoman elmosva, egymásba fordulva,  véget nem érő pasztell szivárványként, csak egy csipet színt mindenhova. Rajtad áll hova teszed a színt, a szemhéj fölé vagy alá, de sose legyen hangsúlyos egyszerre a kettő - használjunk nagyobb, pufi ecseteket, velük könnyebb kevesebb színt felvinni és elmosni őket. A szempillákat itt is elfelejtették, viszont az érdekes formák, a gyakran grafikus tusok kárpótolják az embert.

Pírnek próbáljuk ki a krémes pirosítókat vagy a színezőket, szájra is, de minden legyen puha és természetes. Live szerint a backstage-ek sárgában és aranyban úsztak; behúzták a modellek vízvonalát, elmaszatolták, majd a vízvonalról egy fültisztító pálcikával kitörölték a ceruzát, hogy még természetesebb, "ott van, de még sincs" hatást érjenek el. Alex Box például alkalmazta az egyik nagy trükkjét: miután kisminkelte a modelleket, az orcáikról letörölte az alapozót, ezzel a két oldalt tisztán tartotta, különleges volt, mégis természetes. Habár a szájak lehetnek málnaszörptől elszíneződött hatásúak, a szélük púderrel elsatírozott;  a szezon ebben a trendben is inkább azt a kihívást állítja a lányok elé, hogy visszatudják magukat fogni és színben visszafogott "az én szám, csak sokkal szebb" ajkakat fessenek maguknak.




 Puri-tan

Nyaranta nagy kérdés a barnuljunk vagy sem, erre ad választ a Puri-tan. A 2012-es Ore-inspired sokkal füstösebbnek tűnik nekem, olyan nő, aki bejárta Indiát és a Távol-Keletet és ez egy életre megfertőzte a gondolkodását, a külsejét. Az idei trend kevésbé sci-fisen barnult - tavaly nagy szerepet kapott a bőr tükröződésében megbújó melegség, a kemény, szobrászi arcformálás -, ez egy kicsit beduinos, átfutunk vele a sivatagon, de mégsem égünk le. Megcsókolja a nap a bőrünk, de anélkül, hogy ez látványos lenne. Ezt krémes színekkel érik el, erős kontúrok nélkül, monokróm érzetű, elmosódott barnákkal, alig észrevehető mézszínekkel, aranyakkal, vizes bronzokkal, amik együtt ragyognak a szaténos bőrrel és ezzel formálják azt, itt is jelentős szerephez jut a highlighterünk. Olyan füstös szemet kreál, ami nem gonosz, hanem könnyed és áttetsző, minimalista stílusban közelíti meg a napbarnított szépséget, ami nem mindennapi. Egyszerűen kiemeli a vonásokat - bronzos színeket ad hozzájuk ahelyett, hogy a napon megsütné őket. Van egy katonás vonal, ahol inkább az arc almácskáira került a terrakotta pirosító, ezzel fiús, de játékos hatást keltve.

A szemekre krémes alapot használ, elsatírozza majd egy fényes pigmenttel vagy bronzos festékkel elmossa, még lágyabb, álmos forróságot ad neki. Sokszor a szemek rockerlányosak, de azoknak is csak az éppenhogy változata. A kaliforniai lány is helyet kap az arab nappalok mellett, hiszen "beach girl" nélkül nincs nyár - hozzájuk szól a Strobe Liquid és a hidratáló. Az ajkak valódiak ebben a trendben: sok ajakbalzsamot használ - amiből az arccsontokra is tehetünk, keveri rúzzsal is az új textúrákért, ami az egész szezonra jellemző.








Sci-chedelic

Végül elérkeztünk az extrém vonalhoz, ami általában nem beépíthető egy hétköznapi iroda-kompatibilis sminkbe. Tavaly városi, graffitik inspirálta vibráló színeket láttunk, aerodinamikus szemöldökökkel, amik inkább egy szép részletet emeltek ki, mint egy sokkoló egyveleget adtak az arcnak. Az idei Sci-chedelic visszanyúl a hatvanak évekbe, de nem lesz retro, az op-artból kölcsönöz színeket és formákat - grafikus, könnyed, nem nagyzoló, dinamikus, minimalista, avantgárd, szabad szellemű. Az őrült tusvonalak továbbfejlődtek, megérezték a colorblocking szelét formában és színben - zárt formák simulnak a vonások köré, megőrizve lágyságukat. Egy ötlet, egy forma, egy szín mind felett. Engem kicsit a David Bowie vonalra emlékeztet, a fesztiválokra, az önmegvalósításra, a bátorságra és a megújulásra. Live szerint ez a trend egy cool-faktort ad a sminkhez és teljesen igaza van! 

Ez a trend játékra hív minket is a színekkel. Egy fókusz adja meg a végső löketet a radikálisságához - nem mondom azt, hogy mi is fessük színesre a fülünket, mint néhány bemutatón, én itt inkább például a fémes ajkakra gondolok vagy bármi másra, neon színre - lilára, narancsra, pinkre, vörösre. Már láttuk párszor, de idén is divat lesz a matt száj: a rúzsra nyomkodjunk élénk színű pigmenteket, esetleg keverjünk szájfénnyel vagy a száj felső szívecskéjéhez nyomjunk egy kis arany festéket. Ami a szemeket illeti, sok kéket használ, hogy elkerüljünk a '80-as évekbeli hatást inkább próbáljunk ki egy farmer- vagy tintakék szemceruzát. A szemeken lehet fekete, de alaposan elsatírozva, elmosva a szempillatőben, nem muszáj a szemöldökig satírozni, ez azoknak is opció, akik nem tudnak lézerpontos tusvonalat húzni - sebaj, kend el egy kevés szemfestékkel és indulhatsz is! Ami nekem tetszett még a prezentáción az az a szemfestés volt, ami mélyítővonalas klasszikusnak tűnt, de a szemhéjat csupaszon hagyták a vonal szélét pedig lágyították, a belső szemzugba csillámos por került - ezzel elszakadtak a retrotól és az ötvenes évektől, újraértelmezve, modernitás és szépséget adva a sminkhez.


 
Ezek lennének az idei trendek. Egy szó mint száz, mindenki megtalálhatja a neki valót, bátran használjunk az ujjainkat, fedezzünk fel új színeket és textúrákat, kísérletezzünk, mert ez csak smink, nem szentírás!

A képek többsége a MAC Cosmetics Magyarországtól van, párat Wishes csinált, a maradékot pedig én.

 Nektek melyik a kedvencetek? Ti követitek őket szezonról-szezonra?

8 megjegyzés:

  1. A Nu-ance tetszik legjobban! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Makeup Universe18/2/13 18:27

      Nekem a Puritan, nem tudom miért. No meg a bőrápolásos Sig-nature sem kutya!

      Törlés
    Válasz
  • Nuada Stenonis18/2/13 15:03

    Hát, egyiket sem tenném magamévá, de vannak elemek, amik tetszenek. Viszont a spirál nélküli szempillákat szerintem sosem tudnám elviselni :D annyira furcsa nekem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Makeup Universe18/2/13 18:29

      Az nekem is annyira furcsa. Mármint én el szoktam felejteni, de értem a gondolatot mögötte, de akkoris szokatlan - valahogy belénk neveli a társadalom, hogy az bizony kell. Szerintem a vicces tény az az, hogy a MAC-nek mostanság sok új spirálja is lesz... :D

      Törlés
    Válasz
  • Fanni Panni19/2/13 19:36

    Hááát..
    Egyik sem tetszik igazán. Az Sig-nature-ről az jut eszembe hogy tényleg az a természetes hatás, hogyha nyolc réteg krémes bigyókát variálunk az arcunkon? Szerintem az igazán természetes az, amikor nincs az emberen smink. Úgyhogy ez számomra ki is esett (arról nem beszélve hogy ez a szempillaspirál mentesség gáz).
    Nu-Ance: Alig látható ajkak? :D Erről az jut eszembe mikor valaki korrektorral vastagon keni a száját, mert szégyelli vagy azt hiszi hogy ez a menő. Soha, soha, soha.
    Puri-tan: A képek nagy része olyan mintha valamilyen betegséggel küzdők alapítványához készült volna. Szegény ázsiai lánykákat mintha megverték volna.
    Sci-chedelic: az avantgárdot már a képzőművészetben sem szerettem ez nem most fog megváltozni.
    Az élénk ajkak tetszenek, a tusvonal sem rossz végülis de nem tudom erre sem azt mondani hogy hűűűha. (Ezekkel a furcsa megvert szemekkel nem tudok megbékélni..)
    Minden esetre köszönöm szépen az összehasonlítást a tavalyival és a leírásokat, érdekes volt, ennyivel is okosabb lettem. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Makeup Universe19/2/13 20:28

      Szerintem a sminktrend attól sminktrend, hogy van valami az arcon. Nekem tavaly is nagy szerelmem volt ez a "spa bőr", de nem igazán találtam meg mivel érhetném el, azóta okosabb lettem ilyen téren.
      Lehet én fogalmaztam félreérthetően, de az alig látható alatt én inkább a nem feltűnőre gondoltam, ami "a saját szám, csak sokkal szebb", visszafogott nude. A képeken is látszik, hogy van szájuk, nem pedig korrektorral vastagon lekent. Ezt majd mindjárt kijavítom.
      A Puri-tan nekem a kedvencem talán, pont nem jut róluk eszembe a betegség, de mások vagyunk, na.

      Törlés
    2. Fanni Panni21/2/13 07:15

      Nem kötözködni akartam csak gondoltam jó olvasóhoz híven reagálok/ leírom a véleményem. Értem én amit mondasz csak nekem valahogy ez az egész éves sminktrend dolog olyan erőltetett. Az meg igaz hogy mások vagyunk, én maradnék a klasszikusoknál és az, hogy állandóan variálnak hogy most ilyen trend van aztán meg olyan (vedd meg ezt meg azt a terméket) pénzszipolyozásnak tűnik a cégek részéről. Persze van olyan hogy egy irány még nekem is tetszik és átemelhetőek bizonyos elemek a mindennapokba de ez nem az. Nagyon szeretem a MAC-et, félreértés ne essék csak ez az egész most nem jön be.

      Törlés
    3. Ó, értem. Megértem azt is ahogy látod. Valahol mindig minden pénzszipolyozás a cégek részéről szerintem. :D

      Nekem tetszenek ezek a trendek, unalmas lenne mindig a klasszikus - no meg bajban is lennénk, ha régen a nők minden évben ugyanazt a bevált sminket hordták volna [habár néha látok erre példát a buszokon, vannak kiirthatatlan berögződések]. Itt a nyár, lehet megőrülni és neon színűre festeni a szánkat, habár az nem teljesen fesztiválra való, mert hamar lejön. :DD

      Törlés
    Válasz
Megjegyzés hozzáadása
Továbbiak betöltése...

Copyright © Makeup Universe 2014 Makeup Universe