2/07/2015

Paula's Choice | Skin Perfecting 8% AHA Gel Exfoliant


Hámlasztani fontos - jót tesz, ha a bőrünkről eltűnnek az elhalt hámsejtek, a sérült bőrrészek, ezzel stimulálva a sejtek megújulását és a kollagéntermelést, ugyanakkor „mellékhatásként” szebb, simább, jobb érzetű bőrt kapunk. Már többször írtam, hogy a kémiai hámlasztásban hiszek és nem a fizikaiban. [Habár szerintem utóbbi nyáron, időnként nem lehet rossz, főleg ha jól választunk.] Ma egy 8%-os AHA hámlasztót veszek górcső alá.


Nekem a deluxe minta van meg, ez 30 ml, már szeptember óta nyúzom és jelenleg nagyjából a harmadáig van - igaz, csak hetente egyszer, esetleg kétszer veszem elő. Átlátszó, folyós zselés állagú, illatanyagmentes - habár egy minimális kemikáliaillat felfedezhető benne. Minden bőrtípusra ajánlott, de főleg a normál, száraz  és napkárosodottakra. Az AHA-savak és a glikolsav a felszínen hámlasztanak, az elhalt hámsejtek és az újabbak közti kötést bontják, tehát a bőr textúráján javítanak. Ő a maga 8%-val az otthon alkalmazható, gyengéd, de közepesen erős hámlasztók közé tartozik. Egy ideális exfoliálótól azt várhatjuk el, hogy megfelelően használva ne irritálja a bőrt, de maximális aktivitást mutasson. A Paula's Choice Skin Perfecting 8% AHA Gel Exfoliant teljesíti ezt.

Mik és mire jók az AHA-savak?

Az alfa-hidroxi savak a kémiai vegyületek egy csoportja, megtalálhatóak a természetben, gyümölcsökben is. Felfedezésük óta bizonyították, hogy a bőr textúráját minden addiginál jobban finomítják. A '90-es évek óta használja a kozmetikai ipar őket, főleg a glikolsavat és a tejsavat, de az AHA-savak közé tartozik a mandula-, a borkő-, az alma- és a citromsav is. A tejsav nagyon jó humektáns [vízmegkötő], ahogy a glikolsav szintén. Utóbbit széles körben alkalmazzák aknéra, tág pórusokra, száraz bőrre, egyenetlen és megvastagodott bőrfelszínre, hiperpigmentációra, ráncokra. Stimulálja a sejtmegújulást, 10% feletti koncentrációban pedig a kollagén- és az elasztintermelést, ezzel jobb, feszesebb, „vastagabb”, ragyogóbb bőrt eredményez és látványosan csökkenti a ráncokat. Sok jó tulajdonságuk ellenére fényérzékenyítenek, tehát ha ilyen terméket használunk mindig alaposan, gyakran fényvédőzzünk! És még valami: ha egy krém egyszerre vallja magát fényvédőnek és AHA hámlasztósnak is, akkor ne vegyétek meg, mert a fényvédelem és a hámlasztás más pH-n zajlik, tehát vagy az egyiket vagy a másikat nem tudja...

Megtisztított [nem szappanos], tonizált bőrre ajánlott felvinni, száraz bőrűek pedig várjanak pár percet és mindenképpen hidratálókrémet is kenjenek rá. A címke azt javasolja, hogy ezt a hámlasztót naponta egyszer vagy kétszer használjuk, használhatjuk. Ellenben szerintem ez egy nyomtatási hiba, mivel az 5%-is AHA hámlasztókat javasolják napi használatra a 10%-osokat viszont már csak hetente egyszer, ellenállóbb bőr esetén kétszer érdemes felkenni. Úgy gondolom, hogy ez a 2% nem akkora különbség, hogy indokolt legyen a mindennapos alkalmazás. A 10%-osnál én az első használat után konkrétan úgy éreztem, hogy legyalulták a bőröm; éreztem, mennyire vékony lett. Ez kicsit gyengébb, ez tény, viszont az első használatnál picit csípett.

Miért használjunk beállított pH-jú hámlasztót és ne kísérletezzünk DIY otthon?

Habár erről mindenképpen szeretnék írni a jövőben, a lényeg az, hogy a kémiai hámlasztók beállított pH-értéken működnek jól. A legtöbb otthoni használatra készülő termék 3-4 közötti pH-n van és meghatározott százalékban található benne a sav. Erre azért van szükség - habár léteznek orvosi célra, orvosi beavatkozásoknál használt erősebb hámlasztók is, de azok nem véletlenül legálisan beszerezhetetlenek -, a bőrünk ideális esetben savas kémhatású, 5,5-ös és ebbe drámaian beavatkozni nem szabad. Ha például véletlenül lúgos irányba toljuk, akkor felborul az a jó kis lipidegyensúly, ami a baktériumokat kint tartja. Ezenkívül érdemes azt tudni, hogy a kémhatás logaritmikus összefüggés, tehát pH=4 és pH=5 között tízszeres különbség van, viszont ph=2 és pH=5 esetén már ezerszeres. Tehát, amikor otthon, nem ellenőrzött körülmények közt kutyulunk pinterestes cukros-citromleves receptet, azzal bizony nagyon bánt[hat]juk a bőrünk.

Gondoltam kísérletezek, úgyis naponta vastagon kent SPF 40-50 van rajtam. Használtam napi egyszer, majd napi kétszer. A bőröm nem bírta. Nagyon irritáltnak éreztem, érzékeny és kiütéses lett, tehát egy hónap szünet után visszaálltam a heti maximum kétszeri kenegetésre. Most nagyon szép a bőröm, sima és feszes, nincsenek tág pórusaim, habár a pórusaim mérete nem feltétlenül ettől függ, de a simasága biztos.


Mi történik ha túlhámlasztunk? Miért veszélyes?

Ha túlhámlasztunk azt legkönnyebben úgy vehetjük észre, hogy a bőrünk bevörösödik, begyullad, pattanásos lesz, irritáltnak néz ki és érződik, szárazság léphet fel vagy feszülés, égető érzés és nehezebben tartja meg a nedvességet. A folyamatos irritációtól pedig lassabban regenerálódik. Ilyen bőrön az exfoliáló mélyebbre hatolhat mint kéne. Ha túl hámlasztottunk, akkor addig fokozottan figyeljünk arra, hogy csak kímélő összetevőjű arcápolókat, krémeket, lemosókat használjunk, sőt az olajos tisztítást is kerüljük, fényvédőzzünk és amíg teljesen rendebe nem jön a bőr, addig ne hámlasszunk újra - kerüljük a „rejtett peelingeket”, a dörzsölést és a fényérzékenyítő összetevőket is. Ez a sérülés mértékétől függően 4-28 nap is lehet. [Az internet szerint 28 nap alatt teljesen megújul a bőr, nagy Szövettan könyvem szerint viszont ez 30-70 nap, attól függően milyen bőrfelület és milyen hatások érik.]

Én személy szerint inkább az egészségesen vastag bőrre szavazok. A túl vékony, szinte átlátszóra savazott bőr, a nagyon elvékonyodott szaruréteg veszélyes. Ugyanis a kémiai hámlasztás megszünteti a fehérjék közti kötést, szó szerint leoldja az elhalt hámsejteket, de a túl gyakori hámlasztással már nem csak az teljesen elhalt sejtektől szabadulhatunk meg, hanem az újabban képződött, frissebbektől is. Ebből szerintem egyenes ágon következik, hogy a túlhámlasztott bőr felszínén lévő sejtek nem tudják megfelelően ellátni a feladatukat.

Továbbá bizonyos bőrápolási blogok, mint a Truth In Aging felhívja arra a figyelmet, hogy a sejtek nem képesek a végtelenségig megújulni: ha megközelítik az osztódások maximális számát, akkor inkább elkezdenek „öreg” sejtként viselkedni, mint újra osztódni - hello idő előtti öregedés! Az egészséges epidermisz, a hasznos barrier réteg mellett, kívül tartja a szennyőzéseket, a baktériumokat, fertőzéseket, véd a nap káros hatásaitól [máramennyire], ellenáll a környezeti és kémiai stressz megannyi formájának és miegymás; ha a bőrünk túl vékony könnyebben sérül, ezzel pedig utat engedünk azoknak, amiket kint kéne tartania. [Több helyen említik a mérgeket is itt, de a gyógyszerek és toxinok például csak egészséges lipidréteggel rendelkező bőrön át tudnak felszívódni.]

Ez a hámlasztó nagyon jó, az első pár használat után effektív hatású. Ha ésszel használjuk - figyeljünk a fényvédelemre mellette, illetve nem radírozzuk a bőrünk -, akkor nem okoz problémát, biztos kémhatáson működik. Nagyon megszerettem, annak ellenére, hogy a nagy kísérletezésben valószínűleg életemben először túlhámlasztottam vele a bőröm. Mivel nem kell naponta használni, ezért a 30 ml-es deluxe minta is sokáig elég, így maximálisan költséghatékony. Állatbarát termék. 5/5

Ezt a terméket a Paula's Choice Magyarország sajtótájékoztatóján kaptam. 

8 megjegyzés:

  1. Nagyon informatív, hasznos és részletes. Mint, azt megszokhattuk! :)
    Picit régóta szeretném már kipróbálni ezt a hámlasztásos dolgot, elvileg már javasolták is a bőrtípusomra ezt a procedúrát, kíváncsi vagyok, hogy mit hozna ki a bőrömből. A korpás szeborreás olykor zsíros arcbőrömre legalábbis a hámlasztást javasolták, de még olyan kis gyerekcipőben jár ilyen téren a tudásom szerintem, hogy egyelőre várok a kísérletezéssel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Makeup Universe7/2/15 19:55

      Köszi. :)

      Szerintem elrontani nem nagyon lehet, ha rendes hámlasztót veszel és nem túl erőset elsőre. A fényvédelemre figyelni kell és kész. Még tavaszig van 1-2 hónapod, nyáron viszont nem javasolnám, hogy belevágj.

      Törlés
    2. Ildiko Tajti21/2/15 17:11

      Nekem ilyesmi volt a bőröm, és úgy jött be legjobban, hogy AHA hámlasztást kombináltam BHA hámlasztással. Zsíros bőrre nagyon jó a BHA, beállítja a faggyútermelést. Paulának van deluxe mintában 2%-os BHA-ja. Azt lehet gyakrabban használni, az elején naponta, kétnaponta, később bőven elég heti kétszer is szinten-tartásra.

      Törlés
    Válasz
  • Jó cikk, gratula! Éljen a megbizható források használata! :)

    VálaszTörlés
  • Hasznos poszt volt, köszi :)

    VálaszTörlés
  • Én a 8%-os BHA-t fogom legközelebb kipróbálni, a 2%-os gél nem győzött meg. De nagyon szeretném szeretni, így nem adom fel. :D

    VálaszTörlés
  • Névtelen21/2/15 10:12

    A hámlasztóra csak kb fél óra múlve érdemes hidaratálókrémet kenni, különben elrontod a PH-ját

    VálaszTörlés
  • Ildiko Tajti21/2/15 17:09

    Ez de jó cikk lett, kirakom én is. Nekem is ez a kedvenc AHA hámlasztóm, zsíros bőrön is teljesen jól működik. Paulánál viszont nem elírás a napi egyszer-kétszer, az összes BHA hámlasztóján ez van és az 5%-os AHA-ján is, és így ajánlja. Sok lány túl is hámlaszt emiatt, nagyon sokan nálam olvastak először arról, hogy nem, nem kell a PC hámlasztókat naponta kétszer használni, ezt már ki is írom, meg mondom is mindig, ha valakinek hámlasztót ajánlok. Nem is értem Paulát, hogy ezt hogy gondolja, amikor elkezdtem hámlasztani, brutálisan túlhámlasztottam emiatt, jött le az orromról a bőr, minden csípett, alig jöttem rá, hogy mi a baj... Ez az egyetlen pont Paulával kapcsolatban, ahol oltári nagy baromságnak tartom a javaslatát, és teljesen egyetértek Veled. 8%-os AHA-t bőven elég heti egyszer-kétszer használni. A magyarázataid nagyon-nagyon jók, a betűtípusán viszont növelhetnél picit, akár nagyobb is lehetne, mint a normál szöveg, mert nagyon-nagyon fontos dolgokról írsz bennük, nagyon-nagyon érthetően, és a szemüveg mögül kifolyt a szemem. :D De a cikk: Thumbs up! :-)

    VálaszTörlés
  • Megjegyzés hozzáadása
    Továbbiak betöltése...

Copyright © Makeup Universe 2014 Makeup Universe